Cozma-ügy: ősszel lesz felülvizsgálati tárgyalás

WA, 2012. augusztus 2., csütörtök 10:28
Őszre tűzte ki a felülvizsgálati tárgyalást a Kúria Marian Cozma meggyilkolásának ügyében – tudta meg a Magyar Hírlap. A Győri Ítélőtábla vitatott másodfokú ítéletében gyakorlatilag megfelezte Raffael Sándorék elsőfokú büntetését.
Olvassa el itt a Magyar Nemzet Petre Cozmával készített interjúját.

A sportoló halála miatt indult büntetőügy másodfokú ítéletével szemben formai és érdemi okok miatt nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a Legfőbb Ügyészség. Kónya István, a Kúria büntetőkollégiumának vezetője a lapnak azt mondta: az ügyészség szerint a jogerős ítélet olyan ellentmondásokat tartalmaz, amelyek miatt a büntetőjogi felelősségre vonás szempontjából jelentős kérdésekben nem derül ki, hogy a Győri Ítélőtábla milyen tényállásra alapozta döntését. A Legfőbb Ügyészség ezért július elején azt kérte a Kúriától, hogy helyezze hatályon kívül másodfokú ítéletet.

Az mno.hu már korábban is beszámolt róla, hogy a nyári szünet miatt valószínűleg ősszel dönt a Kúria a felülvizsgálati kérelemről.

Vizsgálat

Június 2-án kiderült, a Legfőbb Ügyészség megvizsgálja, van-e törvényes lehetőség a Cozma-gyilkosság ügyében hozott jogerős ítélet felülvizsgálatára. A Győri Ítélőtábla június 1-jén hozta nyilvánosságra a másodfokú ítélet szövegét, amelyben jelentősen enyhítette a Marian Cozma meggyilkolásáért és két társa súlyos megsebesítéséért első fokon kirótt büntetéseket. Mint ismert, az első fokon eljáró bíróság Raffael Sándorra és Németh Győzőre életfogytig tartó szabadságvesztést szabott ki (legkorábban harminc évvel későbbi szabadulással), Sztojka Ivánra pedig húsz évet. A másodfokú bírósági döntés szerint az elsőrendű vádlott Raffael Sándor és Németh Győző 18 évet, Sztojka Iván pedig 8 évet kell hogy rács mögött töltsön.

Az ítélet után transzparenssel kértek bocsánatot a meggyilkolt Marian Cozmától az MKB Veszprém és a Pick Szeged szurkolói. A meggyilkolt sportoló édesapja a Lánchíd Rádiónak érzelmektől elfúló hangon nyilatkozott.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter még május 14-én az ítélkezési gyakorlat felülvizsgálatát kérte a Cozma-ügy nyomán Darák Pétertől, a bíróságokat felügyelő Kúria elnökétől. A Legfelsőbb Bíróság volt tanácselnöke a Hír TV Rájátszás című műsorában úgy vélte: a másodfokú bíróság vétett a büntetőeljárás szabályai ellen.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés