2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Combos bírságot nyelhet le a Tigáz

2016. augusztus 26., péntek 19:40, frissítve: péntek 20:35

Rekordösszegű bírságot kapott a Tigáz. A százmilliós büntetésről a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hozott határozatot. A pénzt azért kell kifizetniük, mert jogtalanul követeltek behajtási költségátalányt azoktól az ügyfelektől, akik késtek a gázszámla befizetésével. A hivatal szerint fontos a határidők betartása, de azt mondják, a Tigáz félrevezetően tájékoztatta a fogyasztókat. A piacról hamarosan kivonuló gázszolgáltató bírósághoz fordul.

„Kaptunk egy levelet behajtási költségátalány megfizetésére, és mi ezt nem igazán ismerjük el, mivelhogy semmiféle tartozásunk nincsen feléjük, és hát hogy is mondjam, időben csúszások vannak, természetesen, de hát hol nincsenek?!” – tette fel a kérdést Tanyik Zoltánné. A Hír TV-nek nyilatkozó sajószentpéteri asszony is egyike azoknak, akiktől behajtási költségátalány címen kért pénzt a Tigáz még júliusban. A rövidárubolt tulajdonosa 6 havi gázszámlával késett. Így az elmaradás után fizetendő összeg átszámítva nagyjából 70 ezer forint. Március óta követelhetnek ilyen címen pénzt az ügyfelektől a szolgáltatók.

Más és más arányú elmaradások miatt, de összesen 31 ezer ügyféltől kért pluszpénzt a Tigáz. Az érintettek az energiaszolgáltatókat felügyelő hatósághoz fordultak és a hivatal végül nekik adott igazat. Bár azt a hatóság is elismerte, hogy a jogcímmel nincs gond, szerintük a Tigáz azzal vétett, hogy nem tájékoztatta megfelelően az ügyfeleket. „A hivatal megállapította, hogy mintegy 31 ezer ügyféltől a Tigáz jogtalanul követelt mintegy kétmilliárd forintot. A hivatal arra kötelezte a szolgáltatót, hogy a befizetett összegeket, amelyek megérkeztek a számlájára, hiánytalanul fizesse vissza, valamint jogsértő gyakorlatára tekintettel százmillió forintos bírságot állapított meg” – tájékoztatott Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.

A határozat teljesítésére 30 napja van a szolgáltatónak. „A társaság természetesen nem ért egyet ezzel a határozattal, éppen ezért a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordulunk egy keresettel, hogy állapítsa meg: kinek van igaza. És azt is kérjük a bíróságtól, hogy a bírósági határozat meghozataláig függessze fel a határozatban ránk rótt kötelezettségek teljesítését” – közölte a Hír TV-vel Száraz Gábor, a Tigáz Zrt. szóvivője. Vagyis a szolgáltató érintett ügyfelei egyelőre hiába várnak a pénzükre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!