2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Civiltörvény: egy hónapja van Magyarországnak

,

2017. október 4., szerda 17:17, frissítve: szerda 17:54

Újabb szakaszba léptette szerdán az Európai Bizottság a civiltörvény miatt Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást. Magyarországnak mostantól egy hónapja van arra, hogy összhangba hozza a kifogásolt törvényt az uniós szabályokkal, különben a bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat.

Két új kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország ellen, két esetben pedig folytatja a megkezdett vizsgálatot.

A brüsszeli testület szerint Magyarország uniós jogot sért, mert nem végezte el a távközlési piacok időszakos elemzését. Ugyancsak ellentétes a közösségi joggal, hogy az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerben a vállalkozásoknak áfafizetési célból jelentést kell tenniük a magyar adóhatóság részére közúti fuvarozási tevékenységeikről.

A felsőoktatási törvény módosítása kapcsán a bizottság továbbra sem elégedett a magyar válaszokkal, különösen azért, mert a magyar jogszabály eltérő bánásmódban részesíti az uniós és az unión kívüli országokban bejegyzett intézményeket, s ez nemzetközi szerződést sért.

„Az előző, indoklással ellátott véleményünkben, de már a legelső hivatalos értesítésünkben is számos törvényi aggályt soroltunk fel, főként a szolgáltatások szabadságának, illetve az alapszerződésnek a megsértése kapcsán. Egy további köre az aggodalmaknak az EU nemzetközi szerződéses kötelezettsége a Világkereskedelmi Szervezet felé. A most elküldött kiegészítő véleményünkben ezeknek a tisztázására kértük a magyar hatóságokat a megadott határidőn belül” – közölte Lucia Caudet EB-szóvivő.

Szokatlanul rövid határidők

A civil szervezetek külföldi támogatásáról szóló törvény kapcsán a kötelezettségszegési eljárás második szakaszába lépteti a bizottság az eljárást, mert a magyar kormány válaszai nem oszlatták el a brüsszeli aggályokat. Az Európai Bizottság szerint a magyar szabályozás közvetett diszkriminációt valósít meg, és aránytalanul korlátozza a civil szervezeteknek juttatott külföldi támogatásokat, és sérti az egyesülési szabadsághoz, a magánélet és a személyes adatok védelméhez való jogot is.

Szokatlanul rövid határidőket kapott a magyar kormány a válaszadásra. A felsőoktatási törvény esetében két héten belül, a civiltörvény kapcsán pedig egy hónapon belül kell megküldeni a válaszokat az Európai Bizottsághoz. A brüsszeli testület ezután dönt arról, hogy bíróság elé idézi-e a magyar kormányt. A Hír Televíziót Arató László tudósította Brüsszelből.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!