2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Civilek és zöldek tüntettek a fakivágások ellen

2016. szeptember 24., szombat 18:40, frissítve: vasárnap 12:21

Több tucat civil szervezet csatlakozott a Ligetvédők akciójához – a budapesti demonstráción nagyjából kétezer ember vett részt a szervezők becslése szerint. A tüntetők a város több pontjáról indulva végül a Hősök terére vonultak, ahol felolvasták a természetvédők követeléseit.

Zenével készültek a budapesti fák védelmében szervezett menetre a demonstráció szervezői. A tüntetők több helyszínről indultak. Ezzel is azt igyekeztek kifejezni, hogy a fakivágás az egész várost érinti.

„A Hősök terén találkozunk, a Római-part-védők már meg is érkeztek és a Budavár-védők is, az Orczy-kert az messzebb van, onnan még tart egy vonulás, tehát itt egyesülünk, és innen megy a három menet a hősök terére” – mondta Várnai László, a Civil Zugló Egyesület elnöke.

„Én a ligeten keresztül járok hosszú évek óta biciklivel dolgozni, szeretném, ha megmaradna a jó levegő. Egyetlen jó pont a reggelembe és a délutánomba, hogy ott áttekerhetek. Olvasom az újságcikkeket, látom, hogy egyre több fát vágnak ki, mi szelektíven gyűjtjük a hulladékot, vigyázunk a környezetünkre, és én csak ezt szeretném demonstrálni” – mondta egy tüntető.

A demonstrációt a Ligetvédők hirdették meg, de több tucat más területen mozgó civil szervezet is csatlakozott hozzájuk, ahogy megjelentek ellenzéki politikusok is. Feltűnt a Tanítanék mozgalom néhány aktivistája, és az egészségügyi dolgozók helyzete miatt sokat tüntető fekete ruhás nővér is a természetvédők mellé állt.

„Elsősorban a természet védelme, az mindenkinek az érdeke, főleg az egészségügyé, de azt hiszem, hogy itt az összefogás ereje mutatkozik meg, mert csak összefogással tudunk továbblépni, továbbjutni, hogy mi, civilek összekapcsolódjunk” – fogalmazott Sándor Mária.

A szervezők és a tüntetők közül ugyanakkor többen fontosnak tartották elmondani, hogy civil szerveződésről van szó.

„Ez most úgy történik szerintem, hogy a politika meglátta a helyzetben a lehetőséget, hogy a civil emberek igenis fontosnak tartják a városban a fák védelmét, és szerintem a zöldek többségét nem zavarják a politikusok, csak segítsenek” – mondta Címer Ágnes.

A csaknem kétezer fős tömeg a Bajcsy-Zsilinszky út irányából végül a Hősök terére vonult, ahol beszédeket és koncertet hallgathattak a megjelentek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!