2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Csak az anyáknak kedvezne a kormány

2017. október 9., hétfő 23:07, frissítve: kedd 02:06

Bár egyre gyakoribb, hogy az édesapák maradnak otthon gyesen vagy gyeden a gyerekkel, a diákhitelt tőlük nem vállalja át a kormány. Egyelőre a KDNP sem bővítené az anyákra vonatkozó kedvezményt.

„Úgy szoktuk ezt megfogalmazni, hogy a munkáltatók szeretik a családos férfiakat, de nem szeretik a családos nőket. És ez sajnos egy munka- és vállalati kultúrának felel meg” – mondta a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom rendezvényén az apák szerepéről tartott előadásában Léder László pszichológus. Szerinte az OECD-országokban az a tapasztalat, hogy a gyermekes apák foglalkoztatottsága nagyobb, mint az anyáké.

2018-tól az első gyermek születésénél három évre felfüggeszti a kormány a diákhitel törlesztését, a második gyereknél a tartozás felét is elengedik, a harmadiknál teljes mértékben átvállalja az államkassza az adósságot. Ugyanez az apákra nem lesz érvényes.

„Ha az apa esik ki a munkából, ha az apa marad otthon, akkor neki lehetne elengedni a diákhitelt, de ugye elvben az apa dolgozik, és az anya van otthon a gyerekkel. Nyilván minden anyagi támogatás segít a fiataloknak, hogy gyermeket vállaljanak egyetem után” – véli a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke, Skrabski Fruzsina.

Bár egyre gyakoribb, hogy az apa marad otthon a gyerekkel gyesen vagy gyeden, egyelőre a KDNP sem bővítené a diákhitelre szóló kedvezményt. „A helyzet az, hogy a kormányzati intézkedés elsősorban az édesanyákra terjed ki, de ahogy más területeken, úgy ezen a területen is feltételezni tudom, hogy az apák is helyzetbe kerülnek” – nyilatkozta a párt frakcióvezetője, Harrach Péter.

Jelenleg Magyarországon a statisztikai hivatal adatai alapján száz családból kettőben döntenek úgy, hogy az anya helyett az apa marad otthon a gyermekkel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!