2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

CEU: tárgyalóasztalhoz ült a kormány Amerikával

, ,

2017. június 22., csütörtök 13:16, frissítve: csütörtök 15:36

Megkezdődnek a tárgyalások a CEU-ról az Egyesült Államok és a magyar kormány között – ezt a Közép-európai Egyetem rektora jelentette be az egyetemi autonómiáról szóló budapesti konferencián. New York állam kormányzója és a magyar kormány péntektől egyeztet az intézmény működéséről.

Konferenciát tartottak az egyetemi szabadságról a Közép-európai Egyetemen. Az intézmény rektora optimista a jövőt illetően, és reméli, hogy az intézmény továbbra is Budapesten marad.

„Egy nyilvánvaló ok miatt rendezzük ezt a konferenciát: kihívás érte az egyetemi szabadságunkat, és ezen még nem vagyunk túl. Biztos vagyok abban, hogy ebben a teremben mindenki azt reméli – bármilyen nézetkülönbségek is vannak köztük – hogy a holnap New Yorkban kezdődő tárgyalások, a magyar kormány és a New York-i kormányzó között, gyors és meggyőző egyezséggel végződnek majd, amelynek eredményeként azt mondhatjuk: maradunk ebben a városban, amelyet szeretünk” – fogalmazott Michael Ignatieff.

A rektor hozzátette: ami a Közép-európai Egyetemmel történik, az nem egyedi eset sem Magyarországon, sem a világban. Szerinte itthon más intézmények is nyomás alatt állnak, és számos más országban is támadás érte az egyetemi szabadságot – egyúttal gyakorlatilag a szabad társadalmat.

„Emlékeznünk kell arra, hogy az a társadalom, amelyben vannak ugyan választások, de nincsenek szabad intézmények, nem szabad társadalom. Az a társadalom, amely nem támogatja az olyan helyeket, ahol a gondolatok, beleértve a veszélyes gondolatokat is, szabadon kalandozhatnak, az nem lesz sokáig szabad” – mondta Ignatieff.

Ezzel párhuzamosan Chikán Attila, a Corvinus Egyetem egyetemi tanára, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere azt mondta: 2010 óta minden területen centralizáció folyik Magyarországon, az egyetemek függetlensége pedig több szempontból is sérül – szemben a korábbi évtizedekkel.

„A ’90-es és a kétezres években tanszékvezető, majd rektor voltam az egyetemen, így első kézből szerezhettem tapasztalatokat. És akkor nem igazán tapasztaltam politikai befolyást. Ma már némileg más a helyzet. Nem állítom, hogy a felsőoktatásra teljesen rátette a kezét a politika, de azért vannak erre nagyon feltűnő példák” – fejtette ki a volt miniszter.

Vass László, a budapesti Metropolitan Egyetem rektora szerint a kormány közvetlenül nem gyakorol nyomást az egyetemi szabadságra. Ugyanakkor utalt arra, hogy Magyarországon több száz éves hagyománya van az alkalmazkodásnak – tehát annak, hogy az emberek egyrészt engedelmeskednek az aktuális hatalomnak, másrészt viszont ki is játsszák azt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!