2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Célpont: Oligarchák embere szerezte meg az Almásy-kastélyt

Hír TV

2018. február 9., péntek 17:10, frissítve: péntek 17:25

Trükkös módszerrel játszotta át az állami vagyonkezelő a felsőpetényi Almásy-kastélyt egy NER-lovagnak. A szerencsés 15+5 évre bérelheti a csinos kis kúriát, fillérekért – tudta meg a Hír TV Célpont című műsora.

A kastély bérleti pályázatának kiírásában a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szemérmesen a „Felsőpetény belterület 19 hrsz. szám alatt bejegyzett, természetben a 2611 Felsőpetény, Petőfi utca 37. szám alatt található ingatlan bérleti szerződés útján történő hasznosítására” megfogalmazást használta. Magyarán a hirdetményben eltitkolták, hogy az Almásy-kastélyról van szó, hiszen a leírás alapján inkább egy egykori téeszudvarra vagy hétköznapi falusi házra asszociál az ember.

 

A Célpont azt is kiderítette, máskor nem ilyen szemérmes az vagyonkezelő, és a meghirdetett kastélyt kastélynak nevezi.

Nem meglepő, de a pályázaton ezek után mindössze egyetlen jelentkező indult, dr. Barna Zsolt, a NER új kegyeltje. Bár neve még nem túlságosan ismert, Csányi Sándor egyik legfontosabb bizalmasa, az  OTP Alapkezelő első embere. Barna – aki a TV2 igazgatósági tagja is – egyre sűrűbben tűnik fel Mészáros Lőrinc környezetében, például ugyanazt a luxus-magánrepülőgépet használják. Barna emellett Tiborcz Istvánhoz, a kormányfő vejéhez hasonlóan lelkes vadász is.

 

Az Almásy-kastély üzemeltetési jogát egy nemrég alapított céggel, az Amicitie Real Estate Kft.-vel nyerte el. A cégben Barna az egyedüli tulajdonos. Sok bérleti díjat nem fog fizetni. A pályázatban ugyanis benne van: ha legalább 117 milliót rákölt a felújításra, akkor csak a minimális bérleti díj 15 százalékát kell kifizetnie, alig 18 millió forintot, a 15 év alatt.

Ezenkívül a felújítás költségeit elszámolhatja, sőt, mint arra a kormány lehetőséget ad, cége annak duplájával csökkentheti is az adóalapját. Tehát négyszer vehet igénybe kedvezményt az után a pénz után, amit a furcsa körülmények között megszerzett kastélyra fordított – derítette ki a Célpont.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!