2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Catholic Herald: A nemzet, amely igent mond a gyermekekre

A Catholic Heraldnak adott interjút a magyar családtámogatási rendszerrel kapcsolatban Novák Katalin - írja a Mandiner.

  • Catholic Herald: A nemzet, amely igent mond a gyermekekre

 

Az Orbán-kormány politikájának egyik legvitatottabb része, hogy ösztönzi a párok gyermekvállalását – olvasható a lapban. Azokban az időkben, amikor a fiatalok úgy döntenek, hogy a környezeti terhelés miatt inkább nem vállalnak gyermeket (Lásd Harry herceg és Meghan), a család- és ifjúságügyért felelős magyar államtitkár más utat választ és inkább támogatja az embereket, hogy annyi gyermekük legyen, amennyit szeretnének – írja a londoni hetilap.

A támogatás elemeit részletezve azt írják:

azok a párok, akik kijelentik, hogy gyermeket akarnak jogosultak lesznek egy alapjáraton is jó kondíciókkal rendelkező kölcsönre, amit a harmadik gyerek érkezése után el is engednek. Továbbá egy négygyermekes nőnek nem kell jövedelemadót fizetni. Ezen kívül létrehoztak egy lakhatási támogatást a gyermekes családoknak és egy rendszert a megosztott szülői szabadságra a gyerek első három évében. 

A családtámogatási rendszer részét képezi az is, hogy támogatják a gyermekek óvodai tanítását és napi háromszori vagy négyszeri ingyenes étkezét. A szegényebb gyermekek számára minden nyáron egyhetes tábort szerveznek. Ez mind úgy hangzik, mint egy „feminista-szocialista Nirvana” vagy mint ha egy skandináv országról lenne szó – írja Melanie Mcdonagh. De ez Magyarország és mindezek ellenére a Guardian egyik újságírója úgy látja, hogy ez egy jobboldoali törekvés arra, hogy a nők otthon maradjanak. Egy svéd miniszter egyenesen kijelentette, hogy ez a fajta politika a '30-as évekre emlékezteti – emlékeztet a Catholic Herald szerkesztője.

Novák Katalin, a korábbi közgazdász és három gyermek édesanyja ezt nem így látja – teszi hozzá Mcdonagh. 

„Nem nevezném ösztönzőnek a politikánkat ezen a téren. Senkit nem akarunk rávenni semmire, mi csak lehetővé tesszük az embereknek, hogy annyi gyerekük lehessen amennyit szeretnének” 

– mondta el a lapnak az államtitkár hozzátéve, hogy a fialatok átlagosan 1-2 gyermeket vállalnának.

Ennek nyilvánvaló társadalmi előnyei lennének – összegzi a lap. Magyarország – mint általában az Európai Unió többi tagállama – nem képes demográfiailag reprodukálni önmagát, a magyar kormány pedig elutasítja a tömeges bevándorlást, amit olyan országok erőltetnek, mint például Németország.

„Ezeknek a politikai döntéseknek más következményei is lettek, például csökkent az abortuszok száma” – teszi hozzá Novák Katalin. Az államtitkár szerint az Orbán-kormányt sokan kritizálják, de ezen a téren nehéz megérteni, hogy mi az ami nem tetszik.

Mandiner

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!