2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Cáfolta a rendőrség a svéd vádakat

2017. március 6., hétfő 19:51, frissítve: hétfő 20:24

Gumibottal verik és kutyákat uszítanak a menedékkérőkre a magyar határőrök, állítja egy svéd lap szerbiai riportja. Az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet munkatársa és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is megerősítette a Hír Televíziónak a sérülések tényét. A Belügyminisztérium tagad, a tárca szerint a svéd cikk nem más, mint hangulatkeltés a magyar jogi határzár szigorítására időzítve.

A svéd Aftonbladet vasárnap publikált riportot arról, hogy Szerbiában egyre több menekültet látnak el súlyos sérülésekkel. Ők arról számoltak be, hogy magyar rendőrök bántalmazták őket, mikor megpróbáltak átjutni a határon. Azt mondták, nemcsak megverték őket, de értékeiket is elvették tőlük a visszatoloncolás előtt.

Az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi orvoscsoport tagja a Hír TV-nek megerősítette, hogy a migránsok beszámolóit sérüléseik jellege is alátámasztja.

„Általában botokkal, ököllel vagy mással okozott ütések nyomait, illetve zúzódásos sérüléseket látunk el. De előfordultak nyílt törések is, különösen tavaly nyáron. Ezenkívül egyre több kutyaharapás okozta sérüléssel is találkozunk” – mondta Andrea Contenta. Azt ugyanakkor elismerte, hogy nincs bizonyítékuk arra, hogy a sérüléseket magyar rendőrök okozták.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságához is hasonló beszámolók jutottak el.

„A menekültek százával számolnak be hasonló történetekről nekünk, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága munkatársainak, illetve más hasonló humanitárius és civil szervezeteknek. Tehát nem voltunk ott, nincsenek videóink, nincsenek fényképeink, ellenben van sok-sok száz ilyen történetünk: tanúvallomások, ha úgy tetszik, vagy sértetti vallomásunk” – mondta Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi szóvivője.

A rendőrség visszautasítja a vádakat. Az országos főkapitány-helyettes a Macedóniában szolgáló határőrkontingens indulásakor azt hangoztatta: a magyar rendőrök az alaptörvényben foglaltaknak megfelelően, törvényesen, szakszerűen és arányosan védik Magyarország és az EU határait.

„Ilyen jellegű cselekményeknek még a hírét sem hallottam, amelyek különféle médiákban megjelennek. Kollégáim nagyon tisztességesen végzik a munkájukat. Szélsőséges időjárási körülmények között is, távol a családjuktól védik Magyarország és az Európai Unió schengeni határát” – reagált Töreki Sándor, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes.

A Belügyminisztérium is tagad. Közleményükben azt írták: a migránsok beszámolói ellenőrizhetetlenek, az Aftonbladet riportja pedig a tárca szerint hangulatkeltés, amelyet a bevándorlási szabályok szigorításáról szóló törvénymódosítás parlamenti szavazására időzítettek.

Eddig egyébként összesen öt nemzetközi segélyszervezet állította, hogy a magyar határőrök verik a menekülteket, tavaly nyáron a Human Rights Watch magyar származású kutatója is erről készített jelentést miután a szerb–magyar határszakaszon járt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!