2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Híradó 12:00

Cáfolják, hogy gyengítenék a forintot az ellenzéki bírálatok

2016. április 30., szombat 18:10, frissítve: vasárnap 21:10

Bár korábban számos kormánypárti politikus bírálta az előző jegybanki vezetést, a kancelláriaminiszter szerint aki most szóvá teszi az MNB pénzszórását, az a forint árfolyamával játszik. A Hír TV által megkérdezett elemzők szkeptikusak ezzel a kijelentéssel szemben, a szakemberek szerint legfeljebb annak lehetne komolyabb hatása, ha a Magyar Nemzeti Bank vezetésében történne változás. A szocialisták ugyanakkor ma épp Matolcsy György lemondáséért tüntettek.

„Egyértelmű, hogy a Jegybank gazdálkodása olyan kérdéseket vet föl, ami mellett nem lehet elmenni és valóban itt a Jegybank az adófizetők pénzéből részére biztosított forrásokból nem úgy gazdálkodott, ahogy kellett volna.” Nem a 260 milliárd forintból létrehozott MNB-alapítványok költéseiről beszélt így a Fidesz elszámoltatóbiztosa. Budai Gyula Simor András elnöksége idején volt ennyire szigorú a Jegybanki költésekkel. De a házelnök is kritizálta Simor Andrást.

„Vannak bizonyos összeférhetetlenségi normák és vannak bizonyos dolgok amit megengedhet magának egy jegybankelnök és bizonyos dolgokat nem” – ezt pedig már Kövér László házelnök mondta még 2011 novemberében.

A Jegybankot ért támadások nem szűntek meg azzal sem, hogy Simor Andrást Matolcsy György váltotta az elnöki székben. A bírálatok azonban azóta nem a kormánypártoktól, hanem az ellenzéktől érkeznek. „Ha a Fideszt akarják ütni, ha Orbán Viktort akarják támadni, azt ne a Jegybankkal tegyék. Mert aki a Jegybankot támadja, a forintot veszélyezteti” – hangsúlyozta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Róna Péter szerint az elmúlt hetek árfolyammozgásai nem támasztják alá a kancelláriaminiszter szavait. „A kormány által az EU-nak éppen most beadott előrejelzés az elkövetkező négy évre egy gyengébb forintárfolyamot tételez fel. Tehát a kormány politikája a gyenge árfolyam. Na most ő azt mondja, hogy ezek a kritikák gyengítik az árfolyamot. De hát akkor a kritikák a kormány politikáját segítik elő nem?” – fejtette ki Róna Péter.

A Bankmonitor elemzője szerint tankönyvi példaként valóban lehet hatása a jegybankot ért támadásoknak, a konkrét esetben azonban erre nem sok az esély. „Erősödő trendben van a forint. Láthattuk, hogy két kamatcsökkentés után sem volt érdemi kamatgyengülés. Ez mutatja a forint erejét és azt gondoljuk, hogy a Jegybank pillanatnyi kormányzati támogatása miatt érdemben nincs is igazán hatása annak, hogy a pillanatnyi kérdőjeleknek nincs forintgyengítő hatása. Véleményem szerint ez kizárólag akkor következhet be ha a Jegybank vezetésében érdemi átalakulásnak komolyabb valószínűsége lenne” – vélekedett Sándorfi Balázs.

Ám azt a miniszterelnök világossá tette: ahhoz égnek és földnek össze kell szakadnia, hogy meginogjon a bizalma Matolcsy Györgyben. Bővebben>>>

A szocialisták szombaton a Jegybank Farkasa címen az MNB épülete előtt tiltakoztak az alapítványok pénzköltései miatt. „Matolcsy György miután elfoglalta a Magyar Nemzeti Bankot az első számú felelőse a gyenge forintnak. Ha felelős valaki a magyar gazdaságpolitikában a gyenge forintért, akkor az nem az ellenzék, nem az újságírók, hanem Matolcsy György maga” – mondta Burány Sándor, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának MSZP-s elnöke.

Burány Sándor az MNB 165 milliós szőnyegvásárlására utalva azt mondta: ha a Jegybank valamit a szőnyeg alá akar söpörni, azt is az emberekkel fizetteti meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!