2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Napindító 04:00

Cáfolják a pedagógusok Orbán Viktor szavait

2016. február 6., szombat 08:25, frissítve: vasárnap 09:12

A Pedagógusok Szakszervezete szerint nem igaz, hogy az összeomlás szélén volt a Fidesz-kormányzás előtt az oktatási rendszer.

A Népszabadságnak az érdekképviselet elnöke arra reagált, hogy Orbán Viktor pénteken azt mondta: minden téren csődöt mondott a 2010 előtti rendszer. Galló Istvánné szerint épp az ellenkezője történt, és a 2003-as reformok a kormányváltás idejére kezdtek el beérni. Arról is beszélt: 2010-ig csak a szegényebb települések iskolái voltak hajlamosak a leszakadásra, a Fidesz oktatási reformja miatt viszont már a jobb intézmények is elkezdtek gyengébben teljesíteni. A szakszervezet elnöke a jövőre vonatkozóan azt tartaná jó megoldásnak, ha az oktatási reformokról politikamentesen, szakmai szempontok alapján tárgyalnának.

Magas lóról le!

Ha a kormány leszállna a magas lóról, akkor egyetértene a tanárok követeléseivel – mondta a Népszabadságnak a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója. Pukli István szerint az oktatás problémáinak megvitatására összehívott köznevelési kerekasztalon a kormány emberei helyett szakértőknek kellene helyet foglalniuk. Azt mondta: nekik nincs hová hátrálniuk, mert az általa vezetett fővárosi elit iskola életveszélyes állapotban van, még az esőt is vödörrel próbálják felfogni. Az igazgató szerint az oktatás helyzete elleni tiltakozás nem pártalapú, hanem azok vesznek benne részt, akiknek van hozzá elég bátorságuk.

A Klikben látják a problémát

Nem az államosításban, hanem a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ bürokratikus működésében látja az iskolarendszer körüli problémák okát Horváth Péter. A kormányzat által életre hívott Nemzeti Pedagógus Kar elnöke nagyobb önállóságot adna az iskoláknak.

„Az intézményeknek sokkal nagyobb önállóságot kellene kapniuk. Az elnökség és jómagam is azon a véleményen vagyunk, hogy vissza kellene kapniuk az intézményeknek a munkáltatói és a gazdálkodási jogokat, az intézményfenntartó pedig hasonlóan működhetne ezentúl, mint ahogy korábban a jól működő önkormányzati fenntartású iskoláknál megszokhattuk” – vélekedett Horváth Péter a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!