2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:00

Bürokráciacsökkentés: 10 milliárd is a zsebekben maradhat

2015. október 9., péntek 18:01, frissítve: szombat 08:51

Tízmilliárd forintot spórolhatnak az adófizetők az állami bürokrácia csökkentésével. Több illetéket is eltörölnének január elsejével. Az átlagpolgárok és a diákok is örülnek a változásnak, a Magyar Autóklub ugyanakkor még hiányolja néhány díj eltörlését.

Kézről kézre adják a kilincset az ügyfelek a fővárosi Központi Okmányirodában. A kormány tervei szerint januártól már nemcsak az erkölcsi bizonyítvány kiváltása lesz ingyenes: nem kellene fizetni az okmánycseréért és az adóigazolásért sem.

Jobban járnak az autósok is: a forgalmi engedély és a törzskönyv kiadásáért sem kell majd fizetni. A jogosítványhoz és az autóhoz jutás költségeiből összesen mintegy húszezer forintot vállal az át állam. „Egy gépkocsi bekerülési költségeihez képest nem lehet azt mondani, hogy ez átütő lenne, ugyanakkor mindenképpen csökkenti a tulajdonszerzéssel kapcsolatos összeget. Azt meg csak szeretnénk hinni, hogy nem lépnek a helyébe más olyan díjak, költségek, amelyek ezt a megtakarítást esetleg felélik” – mondta Gyulainé Tóth Zsuzsanna televíziónknak. A Magyar Autóklub szakjogásza ugyanakkor hiányolja a csomagból a gépjármű-üzembehelyezés után fizetendő vagyonszerzési illeték eltörlését.

A diákok terhei csökkennek: ingyenes lesz a diákigazolvány kiállítása, és eltörlik a felsőoktatási felvételi eljárás díját is. Utóbbiért idén még kilencezer forintot kellett fizetni. A hallgatói érdekképviselet abban bízik, hogy az ingyenességgel jövőre már többen jelentkeznek majd a felsőoktatásba. „Üdvözlünk minden, a bürokrácia csökkentésével összefüggő kezdeményezést, és nagyon örülünk annak, hogy mind a diákigazolvány, mind a felvételi eljárás díjának a csökkentése szóba került. Támogatjuk miniszter urat abban, hogy ezt érvényesítse, úgy gondoljuk, hogy a hallgatók jelentkezésére jó hatással lehet, hiszen rendkívül sok az a pénz, amely egy ilyen felvételi eljárás során egy családot terhel” – mondta Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke. Az állami bürokrácia csökkentésével tízmilliárd forinttal több maradhat az adófizetők zsebében.

DK: nem lesz változás

Nem számíthatnak az emberek olcsóbb államra a DK alelnöke szerint. Varju László azt mondta, pusztán politikai döntés született, és a NAV átalakítása után sem változik érdemben a bürokratikus teher, amivel az emberek találkoznak. „A NAV átalakítása egyértelműen politikai kezdeményezés. Ezt az intézményt is – ahogyan több mást is már – egyértelműen a politikai végrehajtás akarata alá rendelik” – mondta a Demokratikus Koalíció alelnöke, Varjú László.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!