2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Burány: Óriási hiba volt egy sör után a volán mögé ülni

Hír TV

2018. június 25., hétfő 14:42, frissítve: hétfő 19:05

Beismerte Burány Sándor, hogy ittasan vezetett januárban. A Párbeszéd-frakcióban ülő szocialista képviselő mentelmi jogát várhatóan felfüggesztik, parlamenti mandátuma azonban minden bizonnyal megmarad.

Burány Sándor szeretteivel ment sörözni január 19-én, majd a volán mögé ült. Úgy érezte, nem hatott rá az alkohol, és úgy gondolta, csaknem 90 kilós testsúllyal egy sörből nem lehet gond. A Párbeszéd frakciójában dolgozó szocialista politikus most beismerte: tisztában kellett volna lennie azzal, hogy bűncselekményt követ el.

„Miután jól éreztem magam, és miután semmi problémát nem okozott nekem az az egy sör, autóba ültem. Ez egy óriási hiba volt, egy rutinellenőrzésbe futottam bele, és rögtön megtanultam a saját bőrömön, hogy mit jelent a zéró tolerancia. A helyszínen lemondtam a mentelmi jogomról, vállaltam a felelősséget és állok a vizsgálat, valamint a verdikt elé” – nyilatkozta az országgyűlési képviselő.

Burány Sándor azt mondja: januárban azért nem beszélt a nyilvánosság előtt az esetről, mert meg akarta várni az első kihallgatását. Erre máig nem került sor. Hétfőn viszont, miután Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését, elmondta, mi történt.

Bárándy Péter ügyvéd szerint helyes, hogy a képviselő nem hivatkozott a mentelmi jogára, hanem elismerte, hogy tetten érték, és megfújta a szondát. „Ez nem egy olyan típusú tettenérés, amikor fényképezhető a magatartás, és az a fénykép ez egy bűncselekmény elkövetését tükrözi, hanem egy önkéntes döntése a képviselőnek. Én azt gondolom, hogy más döntés nem nagyon képzelhető el erkölcsileg” – mondta az ügyvéd.

Mentelmi jogáról hiába mondott le a képviselő, jogilag azt az Országgyűlésnek kell kiadnia. A mentelmi bizottságának elnöke az RTL Klubnak azt mondta: ilyen esetekben ez mindig meg is történik. „Ugye, ha mi felfüggesztjük a mentelmi jogát, már nem csak a bizottság, hanem a Ház is, akkor elindulhat ellene az eljárás. Biztos vagyok benne, valamilyen fokú ittas vezetés nem fogja befolyásolni az ő képviselői mandátumát. Lehet, hogy a jogosítványa, meg a mozgása megnehezedik ilyen szempontból, képviselői státuszát biztos, hogy nem fogja befolyásolni. El nem tudok képzelni olyan ítéletet egy eljárás során, ami a képviselői mandátumába kerülne” – nyilatkozta Hargitai János.

A mentelmi bizottság már a jövő héten összeül az ügyben. Burány Sándor azt mondta: pénzbírságra számít, és arra, hogy egy bizonyos időre bevonják a vezetői engedélyét.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!