2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Bűnszervezetben követték el? A védők vitatják

2015. október 28., szerda 15:42, frissítve: szerda 15:42

Súlyosabb büntetést kért az időseket kirabló banda tagjaira az ügyész a másodfokú bíróságon. A vádhatóság ragaszkodik ahhoz, hogy a bűncselekmény-sorozatot bűnszervezetben követték el, amit a védők vitattak.

A banda mind a hat tagja büntetett előéletű. Tíz éve álltak össze idős, egyedülálló emberek meglopására, kirablására, 2005 nyarán és őszén öt kelet-magyarországi megyében követtek el bűncselekményeket. Egyik áldozatuk belehalt a bántalmazásba. A gyilkosságot az elsőfokú bíróság szerint a harmad- és a negyedrendű vádlott követte el, őket húsz-húsz év fegyházra ítélte januárban a Debreceni Törvényszék. A fellebbezések miatt a büntetőügy a Debreceni Ítélőtáblára került, ahol ügyész az emberöléssel vádolt két férfira életfogytiglant kért.

„A jelentős időmúlás mint enyhítő körülmény figyelembevétele mellett is indokolt a kiszabott büntetés lényeges súlyosítása a büntetési célok elérése, a társadalom védelme, az általános és az egyéni bűnmegelőzés végett” – mondta Kovács Klára fellebbviteli főügyészségi ügyész.

A vádhatóság képviselője szerint az elsőfokú bíróság tévesen zárta ki, hogy a vádlottak bűnszervezetben követték el a bűncselekmény-sorozatot. „Az említett időtartam és a vádlottak cselekményeinek szervezettsége, összehangoltsága éppen arra alkalmas, hogy a bűnszövetség helyett a bűnszervezet kerüljön megállapításra” – tette hozzá az ügyész.

Bűnszövetség létrehozásához két ember elég, míg a maffiaszerűen működő bűnszervezethez legalább három kell. A bűnszervezet tagjaira a törvény szerint súlyosabban büntetés vár, esetükben a büntetési tétel felső határa a kétszeresére emelkedik, ha bűnösnek találják őket. A védők ezért is hangoztatták a Debreceni Törvényszéken, hogy álláspontjuk szerint a rablássorozatot nem kitervelten és összehangoltan hajtották végre a vádlottak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!