2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Büdös és ihatatlan a víz a makói térségben

2017. augusztus 19., szombat 10:30, frissítve: szombat 11:23

Semmi eredménye az EU-s és állami forrásból végrehajtott ivóvízhálózat-korszerűsítésnek. Az érintett települések polgármesterei hallgatnak.

A régióban uniós és állami forrásból korszerűsítették az ivóvízhálózatot, a több mint hárommilliárdos fejlesztésnek azonban két éve semmi eredménye, sőt a vízminőség csak romlott. A helyiek szerint betelt a pohár.

„Büdös, sárga, ihatatlan – ez a bajunk, az egész falunak. Nem isszuk, vesszük a boltban, ami pénz. Tízezer forint vízdíjat fizetek, amellett veszem még üvegszámra az ivóvizet a boltban” – panaszolta egy lakó.

Stábunk az önkormányzatnál hiába érdeklődött, a polgármester nem akar nyilatkozni.

A fejlesztés egyik kivitelezője szerint kevés volt a pénz. Hiába az EU-konform hidroglóbusz vagy a felújított kezelőépületek, a vezetékeket már nem tudták lecserélni, a régi csövekben elburjánzott baktérium miatt pedig egy ideig még marad a sárga, koszos víz.

„Ezekre az objektív körülményekre kell most forrást szerezni, hogy tartósan hálózatra engedhető legyen, stabilan tudják biztosítani mind a kémiai, mind a biológiai feltételeket. Elvileg hálózatra lehetne már engedni, mint a nagyéri rendszert is a múlt évben, oda bizonyos kísérleti rendszerek már be vannak építve” – nyilatkozta a Keviép Kft. ügyvezető igazgatója, Miklóssy Ferenc.

Makó térségében egyelőre tucatnyi település hiába várja a megoldást. Néhány falu még a régi hálózatból kapja az ellátást, ők a szerencsések. Pedig az itteni büdös víz ügyét a Miniszterelnökséget vezető miniszter is a szívén viseli.

„Újabb és újabb szűrőberendezésekre van szükség, a víz újabb és újabb tisztítását kell elérni. Ez még nem vezetett eredményre. Született egy szakértői vizsgálat, és újabb 900 millió forintra van szükség, de nyilván sem Makónak, sem Kiszombornak, sem az itteni településeknek nincs lehetőségük, és az idő sürget bennünket, mert ha az ügyet nem zárjuk le rövid időn belül, akkor a 3,7 milliárd forint száz százalékát vissza kell fizetni az Európai Uniónak” – közölte Lázár János.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium becslése szerint országosan 3000 milliárd forintra lenne szükség a vízműhálózat korszerűsítéshez.

„Adtunk be támogatásra kérést, hat településnek voltunk az elosztói. Beadtunk 35 millió forint igénylést, és kaptunk 22 milliót. Viszont tavaly 22-re adtuk be, és kaptunk 6 milliót. A keretösszeg, amelyet az állam szétoszt, ugyanannyi, viszont egyre több az igény” – mondta a makói polgármester.

A hibák miatt Magyarországon az ivóvíz 20 százaléka elfolyik. A zöld szervezetek szerint lenne alternatív megoldás.

„Kisebb településeken, ahol nagyon szórtan helyezkednek el az épületek, léteznek szakszerű, egyedi szennyvíztisztítók, amelyek egy-egy háztartást el tudnak látni. Ezek megtisztítják a vizet, és utána otthagyják elszivárogni a kertben, ha úgy tetszik. Ha ilyenek épülnek ki ott, ahol még nincs csatornázás, akkor ez is hozzá tudna járulni ahhoz, hogy a vízmérleg javuljon” – mondta Kerpely Klára, a WWF Magyarország Alapítvány vizes élőhelyekért és LIFE projektért felelős vezetője.

A vízközmű állapota országos probléma, a Dél- Alföld bizonyos részein viszont lassan életformát jelent a vízhiány. Hogy mikor kaphatnak iható vizet a makói térségben, arról csak később dönt a kormány. Éppen a héten kértek újabb 1 milliárdot a helyzet rendezésére. Ha oda is ítélik a pénzt, onnantól még másfél évük lesz kijavítani a munkát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!