2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Budapesti olimpia? „Ne jöjjenek ide ürgét zavarni, ijesztgetni”

2016. december 6., kedd 09:00, frissítve: péntek 13:11

Aláírásgyűjtésbe kezdenek a II. kerületi szocialisták, hogy ne legyen olimpiai helyszín Pesthidegkút. Ha Budapest nyeri a pályázatot, akkor a 2024-ben a Hármashatár-hegyen rendeznék a hegyikerékpár-versenyeket. A lakók szerint a főváros a megkérdezésük nélkül döntött a helyszínről. A fideszes vezetésű önkormányzat szerint vállalható a projekt.

A drónfelvételek miatt építenék a Hármashatár-hegyre a 2024-es budapesti olimpia hegyikerékpár-pályáját. A helyiek a természeti környezetért aggódnak, a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. építészeti igazgatója a látvány fontosságát hangoztatja. A fideszes vezetésű kerület is vállalhatónak tartja a beruházást, bár a helyszínről a főváros döntött.

Zsúfolásig megtelt a Klebelsberg Kultúrkúria szalonja a 2024-es magyar olimpiai pályázat miatt összehívott lakossági fórumon.

„Olyan terhelésről beszelünk, amely nagyon rövid ideig tart, és ha megfelelően zajlik, akkor ellenőrizhető folyamatok történnek” – közölte Dankó Virág alpolgármester.

A hidegkútiak leginkább a Hármashatár-hegyre tervezett versenypálya miatt aggódnak.

„Nem a város van az olimpiáért, hanem az olimpia van a városért. Huszonöt év helyett hét év alatt lehetne az infrastrukturális fejlődést megvalósítani” – nyilatkozta Schneller Domonkos, a Budapest 2024 stratégiai igazgatója.

A lakók szerint a főváros nélkülük döntött a helyszínről.

„Én nem tiltakoznék, de ezt logikátlannak tartom. Itt utóhasznosításról szó sem lehet. Két napig bicikliznek, oké, utána hagyják ott, és ne jöjjön ide Budapest összes biciklise ürgét zavarni és lakosságot ijesztgetni” – mondta egy lakos.

„Budapestről és környezetéről olyan képet vetítsünk a világ felé, amely vonzó, nemcsak az épített környezetről, hanem a táji környezet szépségét is meg tudjuk mutatni. Több millióan nézik a tévéközvetítéseket, és nem mindegy milyen kép alakul ki” – mondta Finta Sándor, a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. építészeti és városfejlesztési igazgatója.

A madártani egyesület elfogadhatatlannak tartja az érvelést. „A természeti értékeket, pláne ilyen szűk területen, nem lehet rendbe hozni, ha egyszer eltűnt és tönkrement. A főépítész úr mondta, hogy fontos a látvány. Erről az jut eszembe, hogy paintball-viadalt lehetne rendezni, és erre milyen jó lenne a Nemzeti Galériának a belső tere” – fogalmazott Babocsay Gergely, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakosztályelnöke.

Az Együtt képviselője szerint az olimpiai terveken a természetvédelmi területeket rosszul jelölték be, feltehetően azért, hogy megépülhessen a hegyikerékpár-pálya.

„A projektgazdák térképei szerinti terület úgy néz ki, hogy a berajzolt pályák nincsenek fedésben a Natura 2000 terveivel. Azaz máshol helyezkednek el a védett területek a Natura 2000 és a Budapest 2024 tervei között” – nyilatkozta Hajdu Nóra.

A helyi szocialisták pénteken aláírásgyűjtést indítanak a hármashatár-hegyi versenyhelyszín ellen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!