2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Budapesten okozta a legtöbb kárt a tegnapi vihar

,

2017. május 24., szerda 15:39, frissítve: szerda 16:43

Félmilliárdos kárt okozhatott a keddi vihar a biztosítók szerint. Az özönvízszerű esőzés megbénította Budapest közlekedését, a fővárosban és környékén több száz riasztást kaptak a katasztrófavédők.

Trolibusz és autók ragadtak a vízben a Dózsa György úti aluljáróban a hirtelen lezúduló eső miatt a kedd esti csúcsidőben Budapesten. A tűzoltók és a gyalogosok térdig gázoltak a vízben, a közlekedés szinte teljesen lebénult a fővárosban. Az özönvízszerű eső eltömítette és túlterhelte a vízelvezető rendszereket. Sok helyen öntötte el az utcákat a csatornákból feltörő víz. Több száz helyszínhez riasztották a katasztrófavédőket.

„A több száz bejelentést követően több száz riasztásunk is volt, de tényleges beavatkozás mintegy száz helyszínen volt. Elsősorban a fővárosban, illetve Pest megye egyes településein. Jellemzően a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék okozott problémát. Kilencven százalékban a víz eltávolításhoz, illetve ebből eredő károkhoz riasztották a tűzoltókat. Kisebb számban pedig előfordultak leszakadó faágak és kidőlt fák is” – tájékoztatott Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Szerda délután is dolgoztak a károk elhárításán a tűzoltók. A főváros 13. és 14. kerültében okozta a legtöbb problémát a pár óra alatt hirtelen lezúduló 30 milliméteres eső. Ilyen nagy mennyiségű csapadék 1 havi átlagnak felel meg.

A biztosítótársaságokhoz folyamatosan érkeznek a bejelentések. A károk nyolcvan százaléka a fővárosi ingatlanokban keletkezett. A biztosítók azokat kártalanítják, akiknek volt lakásbiztosítása.

„A felhőszakadás az egy olyan kockázati típus, ami benne van az alapszerződésekben Magyarországon. Ez egyáltalán nem általános az Európai Unió országai belül sem. Az az érdekes, hogy amikor néhány évvel ezelőtt volt egy súlyos földrengés, (…) akkor volt egy olyan megállapodás, hogy a magyarországi alapbiztosításokba az úgynevezett elemi kockázatok benne vannak. Az árvíz, a felhőszakadás, a jégverés. Tehát szerencsére, ha valakinek van megfelelő lakásbiztosítása, akkor ez a kockázati körbe beletartozik” – közölte Gilyén Ágnes, a Mabisz kommunikációs vezetője.

A biztosítók közel félmilliárd forintos kifizetésre számítanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!