2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Budapesten elbukhat a Fidesz

2017. július 19., szerda 17:52

Az ellenzék legyőzheti a Fideszt a fővárosban, ha összefognak – egy friss felmérés szerint. Az MSZP szerint ők már egyeztetnek a választási együttműködésről, eredmény egyelőre még nincs. A Budapesten 9 százalékosra mért Momentum azonban nem működik együtt a szocialistákkal és a Demokratikus Koalícióval sem.

A budapestiek baloldali liberális kormányt látnának szívesen a 2018-as választásokat követően a Republikon Intézet felmérése szerint. Az elemzésből kiderül, hogy több liberális kispárt támogatottsága az országos átlagnál jóval nagyobb a fővárosban.

„Többségben vannak azok, akik 2018 után egy baloldali liberális kormányt szeretnének. Az összes budapesti lakos 35 százaléka gondolkodik így, míg a Fidesz-kormány folytatását csak 27 százalék szeretné, egy Jobbik-kormányt pedig 11 százalék. Az, hogy miért van a többségben a liberális ellenzék, az okozza, hogy Budapesten a liberális pártok, DK, Momentum, Kétfarkú, jóval saját erejükön felül teljesítenek” – ismertette az eredményeket Virág Andrea, a Republikon Intézet kutatója.

A felmérésből kiderül, hogy az ellenzék csak akkor szerezhet többséget, ha valamilyen összefogást hoznak létre. Az MSZP szerint a pártoknak továbbra is arra kell törekedni, hogy egy jelölt legyen az ellenzéki oldalon. „Tudjuk, hogy kik állnak az ellenzéki demokratikus oldalon, mindegyik párt potenciális szövetséges. Az, hogy kivel egyeztetünk, erre mindig az a válasz, hogy a folyamatot nem, csak a végeredményt fogjuk kommentálni. Jelenleg az MSZP még egyetlen ilyen megállapodást sem tudott összehozni, egyedül készülünk, és Magyarország jövője is az, hogy egy új politikai erő fejlődjön ki, és nem az, hogy összegyurcsányozza magát ez is” – mondta ezzel kapcsolatban az MSZP-s Szakács László.

A Momentumnál már jelezték, nem közösködnek sem a szocialistákkal, sem a DK-val. A nemrég párttá alakult szervezetnél már 9 százalékos támogatottságot jelez a Republikon Budapesten. „Mi nem arra jöttünk létre csupán, hogy leváltsuk a Fideszt, hanem arra, hogy leváltsuk a politikai elitet, ebbe az MSZP és a DK ugyanúgy beletartozik. Mi nem egy Horváth Csabát akarunk kínálni a fővárosnak” – jelentette ki Soproni Tamás Momentum-alelnök.

A Jobbik szerint nélkülük nem lehetséges a kormányváltás jövőre. Dúró Dóra frakcióvezető-helyettes szerint „a Fidesz-kormányt leváltani a Jobbik lehet képes, az MSZP és a többi baloldali párt romokban hever, és egyik sem képvisel olyan társadalmi támogatottságot, hogy bármelyikük képes lehet a Fidesz váltópártjává válni.”

A Republikon által megkérdezettek szerint egyébként Budapest legnagyobb feladata a 3-as metró felújítása.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!