2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Budai Gyula lekomcsizta a teljes magyar bírói kart

Hír TV

2017. november 21., kedd 17:45, frissítve: kedd 18:08

A volt elszámoltatási kormánybiztostól a szocialista Bárándy Gergely is megkapta a magáét az Országgyűlés igazságügyi bizottságában.

A bizottság kormánypárti többsége az igazságügyi vezetők éves beszámolóját időkorláthoz kötötte, amit az ellenzéki tagok nehezményeztek.

„Soha nem volt időkeretes a vita, soha nem volt időkeretes. Minden alkalommal, amikor az igazságszolgáltatás vezetőit meghallgattuk, akkor szabadon lehetett kérdezni” – mondta Bárándy Gergely szocialista képviselő.

A jobbikos Staudt Gábor szerint a politikát érintő korrupciós ügyekben az ügyészség húzza az időt. Példaként említette a 2006-os metrókocsi-beszerzést, amelyet a gyártó után Alstom-ügyként emleget a sajtó. Az üzlet elnyerése után a francia cégtől a francia lobbistaként elkönyvelt Medgyessy Péter tetemes summát kapott tanácsadói díjként. Az ügyben vesztegetés gyanújával nyomoznak, az eljárást többször hosszabbították már meg.

„Lassan hét éve tart az ügy, és még vádemelésre sem került sor. Mennyire ássa alá a magyar jogállamiságot, hogy azokban az ügyekben sem, amelyekben egyébként a korábbi kormányzatok, korábbi városvezetés lehetett érintett, a főpolgármester teszi a feljelentést, tehát indokolható lenne az önök szempontjából is a gyorsabb eljárás. Ezekben az ügyekben sem láthatunk tisztán” – fogalmazott Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A szocialista Bárándy Gergely a fővárosi főügyész véleménycikkét kérte számon a legfőbb ügyészen. Ibolya Tibor gyalázatosnak minősítette a Kúria döntését, amely szerint Polt Péter korábbi pártkötődése miatt a teljes ügyészi szervezetet fideszesnek lehet nevezni.

– Ír egy cikket, amiben a bíróságokat bírálja egy konkrét ügy kapcsán, ami egyébként önöket érintette, és komcsizik, és hasonló kifejezéseket használ.

– Jól teszi.

– Ez a proaktív kommunikáció?

– Hát azok a bírók, nem? Komcsi mindegyik – reagált Budai Gyula, a bizottság fideszes alelnöke.

Ő komcsizta le a teljes bírói kart - nem törődve azzal, hogy szavait rögzítette a hír TV mikrofonja. Akkor sem zavartatta magát, amikor Polt Péter vette át a szót, hiába intette meg a bizottság elnöke.

– Lehet, hogy Bárándy úrnak az az elképzelése, hogy a legfőbb ügyész íróasztalán sorakoznak az emeletnyi akták, és arról a döntések az én fejemben, de ez nem így van.

– Nem kaptál szót, akkor maradj csendben!

– Kérem képviselőtársaimat, hogy hallgassák legfőbb ügyész úr kérdésekre adott válaszait.

– Te gyökér!

– Én nem vitatkozom, csak elmagyarázom, hogy mi van a törvényben

Az Országos Bírósági Hivatal elnökét az eredménytelenné nyilvánított bírói pályázatokról faggatták az ellenzéki képviselők. Októberben egy fővárosi bíró perelte be Handó Tündét, aki szerinte visszaélt a hatalmával.

„Gyakorlatilag az, aki ezeket a kritikákat megfogalmazza, vagy a pert beadja, az vastapsot kap az összbírói értekezleten kollégáitól, és a legmagasabb szavazati aránnyal választják meg őket azon a fórumon, én már azt gondolom, hogy ez egy olyan aggasztó jel, amit komolyan kell venni” – nyilatkozta Bárándy.

A bírósági hivatal elnöke szerint elszigetelt esetekről van szó.

„Természetesen vannak egyedi esetek, de nem gondolom, hogy a képviselők úgy vélnék, hogy az igazságügyi bizottságnak kell vélt vagy valós egyéni sérelmeket megtárgyalni, vagy akár dönteni ezekben az ügyekben. Mindenkinek nyitva áll a bírósági út, az önök által felhozott személyek egyébként elindították a peres eljárásokat” – mondta el Handó Tünde.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága a Kúria elnökét is meghallgatta. Darák Péter kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az ügyek elosztása objektív. Múlt héten a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilvánosan ment neki a Kúria egyik bírájának, aki több ügyben is kimondta, hogy a sportklubok támogatásáért cserébe kapott társaságiadó-kedvezmény közpénz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!