2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Budaházy-ügy: tagadta, hogy védence terrorista lenne

2016. május 21., szombat 11:27, frissítve: hétfő 17:19

A védőbeszédekkel folytatódott Budaházy György és társainak pere a Fővárosi Törvényszéken. A vád szerint a Magyarok Nyilai nevű csoport 2007 és 2009 között több mint egy tucat alkalommal követett el támadásokat akkori kormánypárti szocialista és szabad demokrata politikusok ellen. Az elsőrendű vádlott, Budaházy György védője azonban úgy látja, a Molotov-koktélos támadások nem minősülnek terrorcselekménynek.

Megtelt a folyosó péntek délelőtt a Fővárosi Törvényszéken. A bíróság Budaházy György és 16 társa ügyében hallgatta meg a védőbeszédeket. A tárgyaláson most is feltűntek jobbikos politikusok. A beszédeken az ötöd- és hatodrendű vádlott kivételével mindenki megjelent.

„Boldog az az ország, amelyiknek ilyen terroristái vannak” – így összegezte beszéde elején álláspontját a vádirati tényállásról Budaházy György. Szikinger István nem tartja megalapozottnak a vádat. „Ha ennyi terrorcselekmény, ennyi emberrel, ennyi időn keresztül zajlik, akkor az terrorizmus. Én pedig azt gondolom, hogy azt azért észre kellett volna venni, hogy van Magyarországon terrorizmus. Ezt nem vették észre” – fogalmazott Budaházy György jogi képviselője.

Álláspontját többek között Szilvási György, a második Gyurcsány-kormány volt titokminiszterének egy korábbi tárgyaláson elmondott szavaival támasztotta alá. „Összességében azt mondom, megerősítem azt, ami az évkönyvben megjelent, hogy Magyarország terrorfenyegetettsége nem nőtt abban az időszakban, amikor én azt a pozíciót betöltöttem. Tehát ennyit arról, hogy ha nem volt terrorizmus, akkor álláspontom szerint az egész vád megdől” – tette hozzá Szikinger István.

A védő nemcsak 2006-os rendőri intézkedéseket, hanem Budaházy 2009-es előállítását is méltatta. „Ebben az esetben nem lett volna lehetőség a személyi szabadságától való megfosztásra, mert a rendőrségi törvény indokolása szerint egyébként az előállítás, az ezt jelenti: igenis megfosztják a személyi szabadságától. Ez teljesen törvénysértő volt. Akkor, amikor igenis a demokratikus jogát akarta gyakorolni. Szeretett volna egy tüntetést szervezni, méghozzá éppen az alkotmánysértések miatt, méghozzá éppen a rendőri brutalitás miatt” – szögezte le Szikinger István.

A vád szerint Budaházy György és társai a Magyarok Nyilai nevű szervezet nevében követtek el Molotov-koktélos támadásokat szocialista és SZDSZ-es politikusok ellen. De ők vállalták magukra Csintalan Sándor 2007. decemberi megverését is.

A terrorizmus bűntettében zajló per első fokon folytatódik, jogerős ítélet leghamarabb nyáron várható.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!