2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Budaházy-per: fellebbezéskor elszabadultak az indulatok

2016. augusztus 30., kedd 21:23, frissítve: szerda 21:22

Első fokon terrorista Budaházy György. A Fővárosi Törvényszék bűnösnek találta a szélsőjobboldal ikonikus alakját valamennyi társával együtt. A nem jogerős ítélet szerint erőszakkal igyekeztek megdönteni az őszödi beszéd kiszivárogtatásával leleplezett Gyurcsány Ferenc hatalmát 2007-től. A tárgyalóteremben elszabadultak az indulatok, amikor az ügyész súlyosításért fellebbezett.

Vastapssal éltette a hallgatóság a tárgyalóteremben Budaházy Györgyöt, akinek neve a 2006-os utcai zavargások óta egyet jelent a szélsőjobboldalon a nemzeti ellenállással. A vád szerint 2007-től terrorsejtet irányított, a csoport tagjai kezdetben Molotov-koktélokat hajigáltak akkori kormánypárti képviselők házára. A későbbiekben már merényleteket terveztek, 2009 tavaszán, amikor a rendőrség rajtuk ütött, focilabdába rejtett bombát robbantottak volna egy politikus otthonánál az ügyészség szerint. A csoport Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg néven vállalta a felelősséget a támadásokért. A hatóságok az ő számlájukra írták Csintalan Sándor megverését is. A Hír TV egykori műsorvezetőjének az volt a bűne, hogy bűnözőnek és provokátornak nevezte Budaházy Györgyöt.

„Budaházy György elsőrendű vádlott bűnös a büntető törvénykönyvről szóló, 1978. évi 4. törvény 261. szakasz első bekezdés A és B pontjába ütköző terrorcselekmény bűntettében mint társtettes. Az 1978. évi 4. törvény 170. szakasz harmadik bekezdésébe ütköző testi sértés bűntettében mint felbujtó” – közölte a tárgyaláson Kenéz Andrea, a Fővárosi Törvényszék tanácsvezető bírája.

Budaházy György 13 év fegyházat kapott, a bíróság bűnszervezet tagjaként ítélte el, feltételesen nem szabadulhat. Tizenhat társa közül tizennégyet szintén bűnösnek talált a Fővárosi Törvényszék a terrorcselekmény vádjában. Az ítélethirdetést kezdetben nyugodtan fogadta a hallgatóság, a hosszabb szabadságvesztések hallatán fel-felhördültek, de balhé nem volt. Az indulatok akkor szabadultak el, amikor az ügyész bejelentette, hogy súlyosításért fellebbez.

„Állítólag a népé a hatalom, de ennek, amit itt hallottunk a mai nap során, semmi köze ahhoz, hogy a népé a hatalom. Itt párthatalom van, és önöknek diktáltak. Arról nem is beszélve, hogy az ügyész úrnak nem most kellene ilyen keménynek lenni, hanem amikor a tömegbe lövető Gyurcsányt nem tudták felelősségre vonni, akkor kellett volna” – hangoztatta a hallgatóság soraiból Bene Gábor.

A termet rendőrökkel üríttette ki a bíró. Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője mentelmi jogára hivatkozva nem volt hajlandó távozni a tárgyalóból.

Budaházy György koncepciós pert emlegetett az ítélethirdetés után. „Valamilyen elvárás vagy nyomás nehezedett rá. Én nagyon bízom abban, hogy ez nem marad így, nem maradhat így. Annyira igazságtalanság lenne, látva azt, hogy a 2006-os események fő felelőseivel szemben még eljárás se indult” – nyilatkozta az elsőrendű vádlott a bírói ítélet után.

Bár az ügyészség kezdeményezte, a bíróság nem látott okot arra, hogy a vádlottakat előzetes letartóztatásba helyezze. Szabadlábon távozhattak a Fővárosi Törvényszékről, és házi őrizetben, vagy lakhelyelhagyási tilalom mellett készülhetnek a másodfokú tárgyalásra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!