2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Budaházy Györgyért tüntetnek a Parlamentnél

,

2016. november 2., szerda 10:05, frissítve: péntek 22:30

A Budaházy-ügy vádlottjaiért szerveztek tüntetést a Parlamentnél Szabadságot Budaházynak, szabadságot a politikai foglyoknak! címmel.

A terrorcselekmények miatt elítélt Budaházy Gyögy és társai mellett tüntettek a Parlamentnél. A demonstráción a Jobbik uniós képviselője is felszólalt, az ellenzéki párt határozati javaslatot is benyújtott az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának, amelyben általános amnesztiát követelnek.

Többségében nyugdíjasok tüntettek a Parlament előtt a Magyarok Nyilai csoport tagjai ellen hozott ítélete ellen, miután újra előzetes letartóztatásba helyezték az első fokon 13 év fegyházbüntetésre ítélt Budaházy Györgyöt.Toroczkai László Jobbik alelnök szerint a magyarok nemrég megmutatták, hogy fontos kérésekben létezik még egység az országban.

„Számítunk arra több millió magyar emberre, aki most például a népszavazás kapcsán is megmutatta, hogy van még ebben az országban vannak még magyarok, vannak még akik meg akarják védeni Magyarországot, akik magyar Magyarországot akarnak” – mondta Toroczkai László, a Jobbik alelnöke.

Felháborító, hogy az ígért elszámoltatás annyit jelent az Orbán-kormánynak, hogy Gyurcsány Ferenc és Gergényi Péter szabadlábon van, a hazafiakat pedig úgy büntetik, ahogyan a legkegyetlenebb gyilkosokat, mondta el Morvai Krisztina.

„Van úgy, hogy az igazságtalanság elviselhetetlen mértékűvé válik, ilyenkor az igazságtalanság semmiképpen nem maradhat érintetlen, hanem orvoslásra szorul és ezt az orvoslást minden igazságszerető embernek követelnie kell” – véli az európai parlamenti képviselő.

A Jobbik határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának, amiben általános amnesztiát követelnek Budaházynak és társainak. Morva Krisztina szerint nem csak a Jobbik, de a kormányzó pártok is sokkal tartoznak az elítélteknek.

„Azoknak a fideszes politikusoknak, akik a nemzeti ellenállásban kitartók nélkül most nem lennének országgyűlési nem nyertek volna elsöprő többséget a 2010-es választásokon” – mondta a képviselő.

Répássy Róbert nem ért egyet a Budaházy Györggyel szemben hozott ítélettel, azonban a Jobbik határozati javaslatát sem tartja megfelelőnek. A kormánypárti politikus szerint a dokumentum sérti a független bíráskodás elvét.

„A választói akarattal nyilvánvalóan szembehelyezkedő kormánnyal szembeni fellépés. És ezt ki fogja eldönteni? A bíróság fogja eldönteni azt, hogy politikailag jogos volt-e a fellépésük, vagy sem? Én azt gondolom, hogy a bíróságra pont nem szabad bevinni egy ilyen politikai döntést, hogyha a bíróságot kényszerítenénk arra, hogy politikai döntéseket hozzon, akkor végképp összekevernénk a hatalmi ágak szétválasztását” – mondta Répássy Róbert, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Egyéni kegyelmi kérdéseket minden esetben a köztársasági elnök, amnesztiát, azaz közkegyelmet az Országgyűlés gyakorolhat, Erre legutóbb a 2011 decemberében előállított 43 aktivista és 11 ellenzéki politikus esetében került sor, akik a képviselők Parlamentbe való bejutását próbálták megakadályozni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!