2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Brutális adóemelést szavaztak meg a szocialisták Szegeden

2015. november 29., vasárnap 13:00

Több mint 30 százalékkal emelkedik az építményadó január 1-jétől Szegeden. A szocialista városvezetés a jobboldali pártok és a szakszervezetek tiltakozása ellenére is megszavazta azt az önkormányzati rendeletet, amely számos adóemelést tartalmaz a következő évvel kezdve. Az idegenforgalmi adó 10 százalékkal nő, egy új adónem bevezetésével pedig az üres telkek után is fizetniük kell majd a szegedieknek.

„560 négyzetméter után fizettünk 841 ezer forintot, most az áremelés után jövőre ez meg fog emelkedni, ugye, 1895-el számolva egymillió fölött, tehát olyan 280 ezer forinttal lesz több” – panaszkodott az egyik szegedi panzió tulajdonosa, Kálmán József.

Kálmán József tizenhat évvel ezelőtt nyitotta meg a panzióját Szegeden. Családi vállalkozása egyre nehezebben tudja kigazdálkodni a megnövekedett költségeket. A panzió a város szélén van, januártól mégis ugyanannyi adót kell fizetniük, mint egy áruházláncnak.

„Az önkormányzattól az a válasz jött, hogy ha velünk kivételt tesznek, akkor a város szélén lévő nagy üzletek, áruházláncok kevesebbet fizetnek, és az lényeges veszteség lenne a városnak. De szerintem egyedi kivételeket lehetne tenni, nem kellene összevetni minket egy áruházlánccal, és akkor mi is tudnánk élni. Most nagyon azon vagyunk, hogy jövő év végével ezt a vállalkozást, ugye, abbahagyjuk” – mondta Kálmán.

Az adóemelésről semmilyen szakmai egyeztetés nem volt, ezért a Csongrád Megyei Kereskedők és Vendéglátók Egyesülete is az önkormányzathoz fordult.

„Egy közvetlen levéllel fordultunk a gazdasági alpolgármester úrhoz, amit kézbesítettünk is számára, és abban azt kértük, hogy egyrészt a november 20-ai témák közül kerüljön ki, tehát halasszák el ennek az adóemelésnek a tárgyalását, és érdekképviseleti fórumot hívjanak össze, hogy el tudjuk mondani a javaslatainkat” – mondta Pataki Andrea, a Csongrád Megyei Kereskedők és Vendéglátók Egyesületének titkára.

Hiába kérték, levelére választ sem kapott az egyesület, a szocialista városvezetés a jobboldali pártok tiltakozása ellenére is elfogadta az adóemelést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!