2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Botrányba fulladt az ORÖ közgyűlése

2015. október 1., csütörtök 20:20, frissítve: péntek 00:35

Botrányba fulladt az Országos Roma Önkormányzat rendkívüli közgyűlése. Még a napirendet sem tudta elfogadtatni az elnök. A székházban közben ismét adónyomozók jártak.

Többszöri nekifutásra sem sikerült elfogadtatnia a napirendet az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökének. Hegedüs István többsége folyamatosan olvadt el a 47 fős testületben. Az önkormányzatban elvileg kényelmes többsége van az elnököt is adó Lungo Dromnak, ám a 29 képviselőből kevesebb mint 23-an szavazták meg a napirendet.

Hegedüs István a botrány ellenére sem gondolkodik a lemondáson és elődjére mutogat. „Mi lesz a Híd a munka világába programmal? Kerülgetjük a forró kását, de most is itt voltak a NAV nyomozói, az ORÖ ebből nehezen tudja kivonni magát?” – tette fel a kérdést riporterünk az Országos Roma Önkormányzat elnökének. „Nem kívánja kivonni magát az ORÖ, ezt mi megörököltük, ezt az állapotot. Itt azért tudni kell, hogy egy nagyon komoly személyi változás történt akár hivatalon belül, akár az Országos Roma Önkormányzat vezetésében. Mi nem vagyunk felelősek azért, ami az elmúlt időszakban történt. Azért vállalják azok a felelősséget, akik azt elkövették” – utalt Hegedüs István Farkas Flóriánra és stábjára.

Farkas Flórián a Lungo Drom országos alelnöke szerint azért akarja most megbuktatni Hegedüs Istvánt, mert az bár korábban a bábja volt, szembefordult vele. „Van-e Farkas Flóriánra a továbbiakban szükség? Az országban lévő legmagasabb szinten képviseletben lévő roma személynek. Mert én azt gondolom, ha ő ezt a munkát akarja tovább folytatni, akkor megkérjük a miniszterelnök urat, hogy most már legyen szíves végleg engedje le a kezét, és engedje, hogy az Országos Roma Önkormányzat önhatalmúlag tudjon gondolkodni, tudjon dolgozni” – nyilatkozta a Lungo Drom országos alelnöke, Vajda László.


A Roma Polgári Tömörülés elnöke szerint az vezetett a jelenlegi helyzethez, hogy a Híd a munka világába programmal összefüggésben négy nyomozás is zajlik. „A Lungo Drom az Országos Roma Önkormányzaton belül saját magával sem tudott zöld ágra vergődni, tehát nincs meg a Lungo Dromnak sem a többsége az Országos Roma Önkormányzaton belül. Mindkét személyt óriási felelősség terheli ez ügyben: Hegedüs István jelenlegi elnököt, és Farkas Flóriánt, az Országos Roma Önkormányzat volt elnökét, miniszterelnöki biztost egyaránt. Mind a két személynek egymás kezét megfogva a magyar politikából és a roma közéletből egyaránt távoznia kell” – szögezte le a Roma Polgári Tömörülés elnöke, Makai István.

A Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke viszont feloszlatná a grémiumot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!