2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Botrány a bizottságban, kivonultak a kormánypárti tagok

2017. április 10., hétfő 18:52, frissítve: hétfő 19:41

Tegnap már beszámoltunk arról, hogy egy orosz mérőkód futott a nemzeti konzultációs honlapon, amely személyes adatokat továbbíthatott Oroszországba. Az LMP a nemzetbiztonsági bizottságában tárgyalt volna arról, hogy ez miként történhetett meg, a kormánypárti tagok azonban kivonultak az ülésről, így az ellenzék nem tehetett fel kérdéseket az elhárítás vezetőjének. Péterfalvy Attila adatvédelmi biztos eljárást indított az orosz számítógépes program ügyében.

A legújabb nemzeti konzultáció kérdései is kitölthetők az interneten. A válaszadóktól személyes adatokat kérnek, amelyeket egy ideig egy orosz cégnek továbbítottak statisztikai feldolgozásra. A Yandex korábban átadta az orosz titkosszolgálatnak azoknak a neveit, akik pénzzel támogatták az orosz vezetés korrupciós ügyeit feltáró ellenzéki aktivistát, Alekszej Navalnijt.

„Láthatóan ennek az országnak a miniszterelnökét már nem Viktornak hívják, hanem Vlagyimirnek” – mondta Szél Bernadett, az LMP társelnöke. A párt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elé vitte volna az ügyet. A kormánypárti tagok azonban kivonultak, így az ellenzék nem tehetett fel kérdéseket az elhárítás vezetőjének.

„Nincs arra épeszű magyarázat, hogy a nemzeti konzultációt kitöltő állampolgár adatait miért adják át az oroszoknak a Fidesz hathatós közreműködésével. A Miniszterelnökség válaszoljon, hogy kikérte-e az illetékes szolgálatok véleményét, tekintve, hogy itt nem tudtak rá válaszolni a szolgálatok, mert a fideszes politikusok határozatképtelenné tették az ülést” – tette hozzá Szél Bernadett.

A bizottság szocialista elnöke eredménynek tartja, hogy a kormány megszüntette az adatok továbbítását, miután arról a 444.hu beszámolt a hétvégén.

„Ami a mai bizottsági ülésen sajnálatosan megtörtént, hogy kormánypárti képviselők határozatképtelenné tették a mai ülést, ami teljesen elfogadhatatlan, ellentmond a jogállamiság minimumának is, amikor tájékozódni szerettünk volna a nemzeti konzultációval kapcsolatos és az orosz informatikai céggel kapcsolatos kérdésekről” – mondta Molnár Zsolt.

A bizottság fideszes alelnöke ezt az ügyet is Soros Györggyel igyekezett bagatellizálni. „Ennek a programnak az alkalmazása semmilyen nemzetbiztonsági és semmilyen adatvédelmi problémát nem jelent. Képtelen ez a program, hogy adatvédelemmel és nemzetbiztonsággal kapcsolatos adatokat halásszon bárhonnan. Ez az egész egy kitaláció és valami »Soros 444.hu« bukkant rá, rejtélyes körülmények között van leírva” – fogalmazott Németh Szilárd.

Péterfalvy Attila adatvédelmi biztos eljárást indított az orosz számítógépes program miatt. A Yandex vezetője a Mandiner.hu-nak azt állította, hogy a céget nem az orosz kormány irányítja, jogilag a társaság nem is orosz, hiszen Hollandiában jegyezték be.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!