2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Botránnyal indult a demokraták konvenciója

2016. július 26., kedd 08:29, frissítve: kedd 10:37

Botránnyal kezdődött a Demokrata Párt elnökjelölő konvenciója Philadelphiában. Az előválasztásokon vereséget szenvedő Bernie Sanders hívei a kongresszus helyszínén kívül és belül is tiltakoztak, miután a kiszivárgott e-mailekből kiderült: a pártelit tudatosan a baloldali jelölt ellen dolgozott.

Karneváli hangulatú tüntetés Bernie Sanders mellett – és a demokrata pártelit, de főképp Hillary Clinton ellen. A philadelphiai elnökjelölő konvenció helyszínén nemcsak a kint vonuló szavazók tiltakoztak, a kosárlabdacsarnokon belül is sokan próbálták megzavarni a rendezvényt.

A felháborodás oka, hogy a Wikileaks által kiszivárogtatott e-mailek szerint a demokrata vezetés az egész előválasztási kampány alatt azon dolgozott, hogy Sanderst lejárassa, és így Clinton felé lejtsen a pálya. A botrány miatt a párt elnöke azonnal lemondott.

A tiltakozókat maga Sanders próbálta megnyugtatni: egységre szólított fel, és arra kérte híveit, hogy hozzá hasonlóan ők is szavazzanak Hillary Clintonra – mert bár voltak ellentéteik, most az a legfontosabb, hogy Donald Trumpot legyőzzék.

„Huszonöt éve ismerem Hillary Clintont, és emlékszem, hogy nagyszerű first lady volt, aki nagyobb szerepet játszott elődeinél, és harcolt az általános egészségügyi ellátásért. A szenátusban együtt dolgoztunk, és ott keményen kiállt a gyermekek, a nők és a fogyatékkal élők jogaiért. Hillary Clinton kiemelkedően jó elnök lesz, és büszke vagyok rá, hogy ma este melléállhatok. Köszönöm szépen!” – jelentette ki Bernie Sanders.

Sanders kampánya számos kérdésben balra tolta a Demokrata Pártot, a konvención ismertetett új irányvonalak közé azonban egy fontos ügye nem kerül be: a Clintont támogató csoport nem bólintott rá az európai–amerikai szabadkereskedelmi egyezmény ellenzésére.

Clintont méltatta a first lady, Michelle Obama is.

„Novemberben nem demokrata és republikánus, baloldal és jobboldal között választunk. Nem, ezen és az összes többin arról döntünk, kinek legyen hatalma a következő négy vagy nyolc évben formálni gyermekeink életét – én pedig azért vagyok itt ma este, mert ezen a választáson csak egy ember van, akire rábíznám ezt a felelős munkát. Csak egyetlen ember van, akiről hiszem, hogy méltó arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen, ő pedig a barátunk, Hillary Clinton” – biztosította támogatásáról Clintont a jelenlegi first lady.

Clintont hivatalosan a négynapos konvenció végén kérik fel a Demokrata Párt elnökjelöltjének. A közvélemény-kutatások egyelőre elég vegyes képet mutatnak: egy részük szerint ő, mások szerint viszont Donald Trump a népszerűbb az amerikai lakosság körében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!