2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:55

Botka: Ki fog derülni, ki az, aki csak szövegel

2017. szeptember 26., kedd 17:34, frissítve: kedd 17:34

Tizenhat pedagógus szakszervezettel és szakmai szervezettel tárgyaltak ma a szocialisták, akiket a kormány az elmúlt években egyszer sem ültetett maga mellé.

Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje szerint a közoktatás szétverése a legsúlyosabb kár, amit az Orbán-kormány a társadalomnak okozott.

„Lesújtó a kép, 8 év fideszes kormányzása után. Minden hazai és nemzetközi kimutatás szerint a magyar közoktatás színvonala és a diákok tudása nemcsak Európához képest, hanem a régióban is lemarad. A fideszes oktatáspolitika eredményeként, a magyar diákok 27 százaléka funkcionális analfabéta. Ez azt jelenti, hogy bár tud írni, olvasni, nem érti azt, amit olvasott” – mondta el Hiller Istvánnal közösen tartott sajtótájékoztatóján Botka László.

Emiatt az MSZP meghirdette, hogy amennyiben az összefogásuk nyeri a választásokat, a következő ciklusban a GDP 6 százalékára fogják emelni a közoktatásra szánt összeget, valamint a mai nappal kezdődően a pedagógus szakszervezetekkel a legszélesebb együttműködés keretében dolgozzák ki programjukat.

Aki nem velünk, az ellenünk?

Bár a DK kifejezetten ragaszkodik hozzá, hogy Gyurcsány Ferenc is helyet kapjon az MSZP által felajánlott, pártok között felosztott listán, a szocialisták nemkívánatos személynek tartják őt. A Hír TV kérdésére, miszerint hogy lesz így ebből együttműködés, Botka László elmondta, hogy a választókkal megy szembe az, aki nem támogatja az általa felajánlott megoldást.

„A magyarok többsége kormányváltást akar, sőt, a mostani közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a magyarok döntő része, nemcsak az ellenzéki szavazók egyébként, összefogást és szövetséget akarnak. Nem lehet a választói akarat ellenében politizálni, ki fog derülni a következő napokban, hogy ki az, aki csak szövegel az Orbán-rezsim leváltásáról, és ki az, aki komolyan gondolja” – reagált Botka László.

A győzelem forgatókönyve?

Botka elmondta, hogy a megszólított 6 pártból már 3 jelezte, hogy kész a tárgyalásra, valamint azt, hogy elege van abból, hogy mindenki kormányváltásról beszél, de az övénél jobb tervvel senki nem tud szolgálni.

„Én a győzelem forgatókönyvét tettem le az asztalra. Ha úgy gondolják, hogy nem így lehet győzni, akkor mondják meg, hogy hogyan, azt senki nem hajlandó megmondani. A választópolgárok többsége le akarja váltani az Orbán-rezsimet, és kormányzási szövetséget akar látni. Én azt gondolom, hogy elmentem a falig az ajánlatban, a mandátumok 50 százalékát felajánlottuk a demokratikus politikai pártoknak. Nem elég nemet mondani, akkor mondjanak igent is” – tette hozzá a politikus.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!