2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Börtönhangulatot tapasztaltak a tranzitzónában

2017. május 6., szombat 11:36, frissítve: szombat 12:02

Európai parlamenti képviselők tettek látogatást a röszkei tranzitzónában a Demokratikus Koalíció meghívására – a bevándorlók életkörülményeiről tájékozódtak. Úgy vélik: elkeserítő a helyzet, mivel a zóna egy börtönre és a fogvatartottjaira emlékeztet.

„A menekültügyi problémáját Európának nem az oldja meg, hogy újabb és újabb kerítéseket, újabb és újabb tranzitzónákat hozunk létre, hanem ha minden egyes tagállam részt vesz a megoldásában” – mondta Niedermüller Péter, a DK alelnöke, aki európai parlamenti politikusokkal közösen tekintette meg a röszkei tranzitzónát. Szerintük a létesítmény egy börtönre emlékeztet.

„A tranzitzónában lévő menekülteket szinte folyamatosan rendőrök kísérik, ezért olyan a belső hangulat is, mint egy börtönben. A magyar kormánynak az európai politikához kellene igazodnia, hogy ellenőrzött, szabályozott módon juthassanak be az unió területére. A megoldás, amely itt van, szembemegy azokkal az értékekkel, amelyekre az Európai Unió felépül” – emelte ki Birgit Sippel, az európai szociáldemokrata frakció egyik képviselője.

Társa arra is emlékeztetett, az Európai Unió szabályai tiltják, hogy a menedékkérőket a tranzitzónában, bezárva tartsák, különösen, ha gyermekkorúakról van szó. „A zónát elkerítő kerítések mellett belül is több, a rendőrök által elzárt és védelmezett terület van. Ezek az emberek hosszú hónapokig úton voltak Európa felé. A migránsokat erőszakkal feltartóztatják a határon, és ketrecekbe zárják őket. Arról nem is beszélve, hogy a gyermekek részére nincs se óvodai vagy iskolai nevelés, amire itt a tranzitzónában csak kísérletek vannak” – hangsúlyozta Jo Weidenholzer.

A tranzitzónában lévő menedékkérők sokszor akár másfél évet is várnak arra, hogy megtudják, kérelmüket elutasították-e.

„Az irodák egy része üres. Be van rendezve, de nem dolgozik benne senki. Arról van szó, hogy olyan jogi lehetőség és olyan jogi keretek jöjjenek létre, amelyek által be lehet jönni. Ugyanakkor hozzáteszem, hogy a közös menekültügyi politikának fontos része az, hogy vannak olyan menekültek vagy magukat menekültnek nevező személyek, akik nem jogosultak nemzetközi védelemre. Akiket vissza lehet küldeni oda, ahonnan jöttek. Azt is meg lehetne csinálni” – mondta Niedermüller Péter.

A Fidesz szerint Soros szövetségesei látogattak Röszkére, és a vizit nem más, mint nyomásgyakorlás, hogy Magyarország bontsa le a kerítést, és fogadja el a betelepítési kvótát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!