2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Börtönbe nem megy, de a praxis ugrott

2017. február 22., szerda 20:47, frissítve: szerda 21:50

Bár hivatalos tájékoztatást nem ad az orvosi kamara, már több lap megírta, hogy az etikai bizottság első fokon felfüggesztette annak a veszprémi onkológus nőgyógyásznak a kamaratagságát, akit a múlt év végén jogerősen tízrendbeli vesztegetés elfogadása miatt mondott ki bűnösnek a Veszprémi Törvényszék. Hiába nem kellett börtönbe vonulnia, ha jogerősen is elveszíti kamaratagságát, nem praktizálhat tovább.

A veszprémi kórház onkológus nőgyógyász specialistája ellen négy évvel ezelőtt indult büntetőeljárás. Egy fiatal nő jelentette fel, akitől az életmentő műtétért 150 ezer forintot követelt. A nyomozás során több hasonló esetre is fény derült. Decemberben a Veszprémi Törvényszék a doktort két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Azért csak ennyire, mert az indoklás szerint szaktudására szüksége van a magyar egészségügynek. Az ítélet után többen is kamarai etikai eljárást kezdeményeztek.

„Az is baj, hogy hálapénzt kér valaki, de nem is ez az igazán súlyos, hanem hogy diagnózist hamisított az írás szerint, és annak függvényében kezelt valakit vagy nem, hogy milyen a jövedelmi helyzete. Ez egy olyan súlyos vád, hogy ha igaz, akkor ez a kolléga nem való közénk” –  mondta dr. Kincses Gyula egészségügyi szakértő.

Ugyanígy gondolja a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete is, amely nyílt levelet írt a kamarának, amelyet több száz orvos aláírt az interneten. Az etikai bizottság ezután ült össze, és döntött is, több forrás szerint a doktor tagságának felfüggesztéséről.

„Az etikai eljárásnak szerintünk nem lehet más vége, mint hogy minimum arra a két évre felfüggesztik, de jelen esetben az ügy súlyosságára vonatkozólag a mi véleményünk az, hogy a kollégát ki kellene zárni az orvostársadalomból. Hiszen azokra a kollégákra is rossz fényt vet, akik elfogadják a hálapénzt, mivel nincs más megélhetési pluszforrásuk. Gyakorlatilag mindannyiunkat bemocskol egy ilyen eset. És ha az orvostársadalom nem hajlandó kivetni maga közül az ilyeneket, akkor nem is értjük, mire való a mi köztestületünk, vagy miért szerveződünk bármilyen formában” – mondta a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke, dr. Dénes Tamás.

Eőry Angelika az a fiatal nő, aki elindította a lavinát. Hangfelvételt készített, amikor a doktor pénzt kért tőle az egészségbiztosítás által támogatott műtétért, és feljelentette az orvost.

„Vegyes érzelmek vannak bennem, mert akár a bíróság ezt meghozhatta volna, hiszen kimondták, hogy bűnös. És az orvosi kamarának tudtommal van egy működési elve. Hogy ezt miért nem vették figyelembe, nem tudom. Rengeteg nyilatkozatot olvastam, hogy ők nem tudtak róla. Tele volt vele tulajdonképpen a média. Kollégák nyilatkoztak. Én úgy gondolom, hogy ha el kellett valakinek indítania, és ez a valaki én voltam, akkor most már nem bánom, hogy én voltam, mert nagyon sok visszajelzést kaptam, hogy bátor vagyok” – mondta a nő.

Kerestük az orvosi kamarát, a veszprémi kórházat és az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy erősítsék meg a felfüggesztés tényét, de nem válaszoltak. Ha a doktort jogerősen is kizárják, nem praktizálhat tovább. Két év elteltével kérheti majd újra felvételét a kamarába.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!