2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Börtönbe megy a Sukoró-ügy két fővádlottja

,

2017. június 8., csütörtök 17:38, frissítve: csütörtök 19:37

Letöltendő börtönre ítélte a Kúria a Sukoró-ügy két vádlottját, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő másodfokon felmentett vezetőit. Az egykori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc szerint ártatlanokat ítéltek el, pártja inkább az eljárásban részt vevő bírákat, ügyészeket csukná börtönbe. A kancelláriaminiszternek és az LMP-nek viszont hiányérzete van, a vádlottak padján szerintük Gyurcsánynak is ott kellett volna ülnie.

Csak a másodrendű vádlott Császy Zsolt jelent meg a Kúrián a Sukoró-per tárgyalásán. Korábban a Szegedi Ítélőtábla a telekcsere ügyében felmentette a vádlottakat. Ezt változtatta meg ítéletében a harmadfokon eljáró bírói fórum.

„Tátrai Miklós elsőrendű vádlott bűnös hűtlen kezelés bűntettének kísérletében – Btk. 376 szakasz 1. bekezdés –, ezért őt 3 év szabadságvesztésre és mellékbüntetésül három év közügyektől eltiltásra ítéli. A szabadságvesztést börtönben kell végrehajtani” – határozott Molnár Gábor Miklós, a Kúria tanácsvezető bírója.

Császy Zsolt esetében is módosult a másodfokú ítélet. „Dr. Császy Zsolt bűnös bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés kísérletében, ezért őt 2 év 6 hónap és mellékbüntetésként 3 év közügyektől eltiltásra ítéli” – mondta Molnár Gábor Miklós.

A tanácsvezető bíró azzal indokolta a döntést, hogy mindkét vádlott tudta, a kaszinóberuházással indokolt telekcserét el kellett volna utasítani.

„A csere törvényfeltételei nem álltak fenn, erről az első- és másodrendű vádlott is tudott. Azt is rögzíti az ítélőtábla, hogy a cserekérelmet el kellett volna utasítani, és az NVT elé ilyen tartalmú indítványt kellett volna előterjeszteni. A vonalas infrastrukturális beruházások esetében nem volt célszerű és nem volt szükséges, tehát nem volt mögötte állami érdek” – tette hozzá Molnár Gábor Miklós.

Császy Zsolt többször csóválta a fejét az indokolás során, egy rövid ideig pedig tiltakozásul hátat is fordított a bírónak. Az MNV Zrt. volt értékesítési igazgatója a Kúria aulájában a meghurcolt jogászok és dolgozók tiszteletére állított emléktábla előtt nyilatkozott a sajtónak.

„Tisztelem azokat az ügyészeket és bírókat, akiknek a szakmai karrierjükbe került, hogy nem szolgáltak ki politikai érdekeket.”

Császy Zsolt jelezte, tovább küzd igazáért. „Már az elsőfokú eljárás alapot ad arra, hogy nemzetközi fórumhoz forduljunk. Ezt nem mi mondjuk, van három alkotmánybírósági döntés, amely ezt megállapította, és a Kúria döntése is ezen az alkotmánysértő elsőfokú eljáráson alapul. Tiszteletem a Szegedi Ítélőtábláért, aki próbálta a jogot tisztába tenni és korrigálni. Én bíztam benne, hogy a Kúria is ezt teszi, de nem ez történt, ezt nagyon sajnálom” – mondta.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szerint ártatlanokat ítélt el a bíróság, pártja az eljárásban részt vevőknek üzent.

„Az ügyben eljáró bírók és ügyészek jól figyeljenek ránk. Mert fontos, hogy eljusson az üzenet. Mert Polt Péter és az ügyben eljáró valamennyi fideszes ügyész, a tárgyalásokat ide-oda pakolgató Szájerné Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke, a mostani koncepciós ítéletet hozó Molnár Gábor bíró és tanácsa addig lesznek szabadlábon, ameddig a miniszterelnököt Orbán Viktornak hívják” – mondta Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője.

A kancelláriaminiszter a Kormányinfón úgy reagált: az LMP-hez hasonlóan neki is hiányérzete van az ítélet miatt. „2011 óta tudjuk, hogy az üzlet jogszerűtlenül kötettett meg és hátrányos volt a magyar államnak. Nem az a kérdés, hogy rossz volt, hanem hogy ezért kik felelnek. Egyelőre két ember felel az ügyért, Tátrai Miklós és Császy Zsolt, de meggyőződésem, hogy aki az MNV-t felügyelte miniszterként vagy akkor miniszterelnök volt, jogi felelősséggel tartozik ebben az ügyben” – véli Lázár János.

Az LMP szerint a Fidesz által 2010-ben ígért elszámoltatás egyetlen eredménye is nekik köszönhető, hiszen az üzlet kapcsán még Schiffer András jelentette fel Gyurcsány Ferencet. Bár az emiatt indult nyomozást megszüntette az ügyészség, az ellenzéki párt szerint a volt miniszterelnöknek a politikai következményeket viselnie kell a mostani jogerős döntés után.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!