2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Boross Péter: A fenyegetettség mindig kiválthat egy 56-hoz hasonló reakciót

Bár vereséggel végződött az 1956-os forradalom, de a nemzeti emlékezet részéve vált, amiből táplálkozhat egy nemzet – mondta Boross Péter a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A volt miniszterelnök beszámolt saját, 62 évvel ezelőtti emlékeiről. Úgy fogalmazott: az 56-os események egy vérig sértett nemzet dühkitörése volt.

  • Boross Péter: A fenyegetettség mindig kiválthat egy 56-hoz hasonló reakciót

Boross Péter felidézte a 62 évvel ezelőtti eseményeket a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A Fővárosi Tanácsnál dolgozott, amit egy munkaértekezleten érkezett egy telefonhívás, hogy mi történik az utcán. „Az egyik barátommal kimentünk a Kossuth térre, ami már majdnem tele volt. Ott hallottuk, hogy: miénk a haza, minden orosz menjen haza. Ez nagy sokk-ként hatott, mert bár az elmúlt években lazult a rendszer, de ennyire azért nem”. Ez után Nagy Imre tartott beszédet, amit úgy kezdett, hogy „elvtársaim”. „Az erre adott reakcióból már lehetett látni, hogy itt forradalom lesz.”

„Nemzetkategorizáló vizsgálatokat diktál a történelem, és ezekből le kell vonni a következményeket” – mondta Boross Péter. Szerinte az ilyen felkelések, forradalmak, mint a 1956-os, vagy az 1848-49-es, teljesen irreálisak. Szerinte egy spontán felkelésről volt szó 56-ban is „egy vérig sértett nemzet dühkitörése volt”. A felkelők és forradalmárok a következménnyel nem számolnak. És bár mindegyik vége vereséggel végződött, de a nemzeti emlékezet részéve vált, és fontos, hogy legyen mire emlékezni, és legyen miből táplálkoznia egy nemzetnek – mondta.

„1945 után a történelmileg kialakult Magyarország társadalmi rendszerének szétrohasztását kezdte meg a hatalom.” – mondta Boross Péter, aki szerint erre egyik példa az értelmiség üldözése, megfélemlítése, vagy éppen a szabotázsperek. „Szétforgácsoltak mindent, élhetetlenné tették az országot”

Boross Pétert a forradalom után letartóztatták, majd internálták.

A volt miniszterelnök reagált arra is, hogy Pusztahencse momentumos polgármestere nem tartja fontosnak az 56-ról való megemlékezést. Boross Péter szerint ez szégyen, és egy jó példa arra, hogy egy ilyen hír a média által bekerül a köztudatba, ami romboló hatású. „A legostobább hír is bombázza az agyakat, és megvan a veszélye a teljes félrevezetésnek”. Szerinte ez azért is nonszensz, mert még a kommunista rendszer utódpártjai is elmennek fejet hajtani.

Boross Imre arról is beszélt, hogy 2018-ban is fontos a szuverenitás és a függetlenség. Szerinte a fenyegetettség mindig kivált egy 56-hoz hasonló reakciót. Úgy látja: az ilyen jellegű támadások mindig érzelmi motívumokat ébreszt az emberekben, és ez a „nemzeti megmaradásnak egy óriási erőgóca”.

Szerinte elképesztő az a változás és züllés, ami Nyugat-Európában zajlik. „Van egy gőgös nyugat, és egy kapaszkodó, háborgó kelet, ez folyik ebben a nihilista világban, ami borzasztó folyamatokhoz vezethet.”

Tekintse meg a teljes interjút:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!