2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Bőny: szimbolikus időpontot kapott a bizottság

2016. október 28., péntek 20:18, frissítve: hétfő 20:12

Szimbolikus időpontot kapott a bőnyi rendőrgyilkosnak a külföldi titkosszolgálatokhoz való kapcsolatát vizsgáló parlamenti nemzetbiztonsági bizottsági ülés. November hetedikén, vagyis az egykori nagy októberi szocialista forradalom évfordulóján ül össze a testület. Napirendre kerül a rendőrség felelőssége is.

Az orosz katonai hírszerzés tagjai is részt vettek a bőnyi gyilkossággal gyanúsított Győrkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonal airsoftos gyakorlataiban évekkel ezelőtt – írta az Index. A hírre hivatkozó Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője szerint ez nem kerülhette el a hazai titkosszolgálatok és a katonai elhárítás figyelmét.

„Ha egy idegen hatalom titkosszolgálata minden következmény nélkül magyar neonáci csoportokkal tarthat fegyveres gyakorlatokat, az erősen megkérdőjelezi a magyar kormány Oroszországtól való függetlenségét. Tekintve, hogy Magyarország nemcsak az EU, hanem a NATO tagja is, ez súlyos következményekkel járhat” – így Gréczy Zsolt.

A nemzetbiztonsági bizottság november 7-én vizsgálja majd, hogy az elkövetőnek milyen kapcsolatai voltak külföldi titkosszolgálatokkal.

„Arra is választ kell kapni, hogy mit tudtak a titkosszolgálatok. Hiszen ez egy olyan személy és egy olyan szervezet volt, amelynek az elmúlt évtizedekben komoly titkosszolgálati háttere volt. Tudni kell róla, hogy egy militáns szélsőjobboldali mozgalom, amely sokirányú törekvéssel rendelkezett. Komoly jelek utaltak arra, hogy lőfegyverük is lehetett. Ezért ezt is tisztázni kell, valamint azt, hogy volt-e külföldi titkosszolgálatokkal kapcsolata, hiszen ez is felmerült” – hangsúlyozta Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke.

A Nemzeti Nyomozó Irodánál belső vizsgálat indult, hogy tisztázzák, hibázott-e a vezetés, amikor úgy döntött, nem hívja ki a terrorelhárítást a fegyveres férfihoz. A Központi Nyomozó Főügyészség közleményéből közben kiderült, a házkutatást nem a Teréz körúti robbantás ügye miatt rendelték el.

Budaházy Györgyöt viszont egy nappal a gyilkosság után ismét előzetes letartóztatásba helyezték. A terrorcselekmény miatt első fokon elítélt férfit a házi őrizetből vitték börtönbe. Ügyvédje szerint a két ügy között nincs összefüggés, védence ellen ügyészi fellebbezés miatt rendelhették el újra másodfokon a szigorúbb kényszerítő intézkedést.

– Legjobb tudomásom szerint semmi köze Budaházynak ehhez a társasághoz. Egyébként a Budaházy-ügyben másokat is letartóztattak, akiknek korábban enyhébb kényszerintézkedésük volt.
– Azt mondja, legjobb tudomása szerint nincs köze ehhez a társasághoz. Ha lenne, arról tudna?
– Nem kellene tudjak róla, én Budaházy Györgyöt egy meghatározott ügyben védtem.

A bőnyi rendőrgyilkossággal gyanúsított Győrkös Istvánt csütörtök óta már a tököli rabkórházban ápolják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!