2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Bomba robbant a Hortobágyon – négy tűzszerész meghalt

2016. július 1., péntek 22:12, frissítve: hétfő 14:47

Négy tűzszerész meghalt és egy súlyosan megsérült, amikor működésbe lépett egy robbanószerkezet a hortobágyi honvédségi gyakorlótéren.

Négy halálos áldozata és egy súlyos sérültje van a hortobágyi lőtéren történt robbanásnak. A terület aknamentesítése közben történt a tragikus baleset, az áldozatok a Magyar Honvédség tűzszerész és hadihajós ezred állományába tartoztak.

A súlyos sérültet a fővárosi Honvédkórházba szállították. A robbanás oka egyelőre ismeretlen, a honvédség vezérkari főnöke Benkő Tibor a helyszínen van, és azonnali vizsgálatot rendelt el.

A 4100 hektáros terület tájrehabilitációját 2013-ban kezdték meg. Az eddigi munkálatok során találtak már ott hatvankilós szovjet bombát, levegő-föld rakétát, szovjet repeszgránátot és páncéltörő gránátot is.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetése közleményben fejezte ki részvétét az elhunyt katonák hozzátartozóinak.

Bombamegsemmisítő terület

A területet a második világháború után az adottságai miatt bombamegsemmisítőként használták. Egei Ferenc, a Hír TV által megkérdezett szakember szerint a bombák életkora miatt is fokozott a kockázat a szerkezetek hatástalanításánál.

„Ez egy elhagyott terület a Hortobágyon, ennek egy meghatározott részét kell mentesíteni az adott cégeknek. (…) Amit én tudok a területről, hogy ezt a II. világháború után bombavető térnek használták. A magyar, illetve a szovjet hadsereg különböző méretű bombákat dobott ott ki, és ezek szerint néhány nem semmisült meg, és ennek a tűzszerész mentesítése folyik elég régóta már. (…) Ez már egy több mint 70 éve használt terület, ennek okán az ott lévő robbanótestek igen korrodáltak lehettek és lehetnek, és finoman kell bánni velük” – mondta el Egei Ferenc.

A lőtérről két könyvet is író Vándor Károly történész a Hír TV-nek azt mondta: a működés idején havonta végeztek bombamentesítést a területen. Ez azonban nem volt tökéletes, ezért van szükség a mostani munkálatokra.

Repeszromboló robbant föl

250 kilogrammos repeszromboló bombát hatástalanítottak. Ez a bomba robbant föl. Így öt gyermek maradt édesapa nélkül – nyilatkozta 21.30-kor Simicskó István tárcavezető. A tűzszerészek is értetlenül állnak az eset előtt.

300 katona vesztette életét az elmúlt 70 évben. Hősi halottá nyilvánítják az elhunyt katonákat, és a hazáért érdemjelet adják majd át a hozzátartozóknak. – Naponta 32-35 fő dolgozik a lőtéren, mindennap – nyilatkozta Benkő Tibor vezérkari főnök. Ma is 32-en vettek részt az aknamentesítésben, ebből 15 fő tűzszerész volt jelen – tette hozzá. A helyszínen továbbra is folyik a részletes vizsgálat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!