2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Bojkottot hirdetett a PSZ

2016. február 8., hétfő 19:56, frissítve: szerda 11:32

Bojkottálja a Pedagógusok Szakszervezete a köznevelési kerekasztal alakuló ülését. Az országos vezetőség arra utasította az érdekképviselet elnökét, hogy a sztrájkbizottságban képviselje a szakszervezet követeléseit. A köznevelési kerekasztaltól függetlenül megtartják a szombatra meghirdetett tanárdemonstrációt.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az alapoktól építené újjá a közoktatást. Mendrey László szerint a kormány több kérdésben is jó irányba indult el, de a gyakorlati megvalósítás egyenlő a csőddel. „Az egésznapos iskolában megvannak azok a feltételek, amelyekkel mind a két csoport, mind a diákok, mind a pedagógusok valójában fel tudnak készülni a rájuk váró kihívásokra. A mostani helyzet Magyarországon ez nem ez” – mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

A pedagógusok sztrájkbizottsága 25 pontban foglalta össze követeléseit. Az egésznapos iskolát, amely jelenlegi formájában szerintük nem több kötelező napközinél, eltörölnék, csökkentenék a tananyagot, megszüntetnék a túlzott központosítást, az igazgatókra bíznák, hogy kit vesznek fel tanárnak, és azt is, hogy kitől szerzik be a krétát. Ragaszkodnak ahhoz is, hogy a pedagógus maga döntse el, hogy melyik tankönyvből tanít.

A Köznevelési Kerekasztal ülésére a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóját is várják, ennek az iskolának a tanárai indították el nyílt levelükkel az országossá vált tiltakozást. „Természetesen részt fogok venni az egyeztetésen. Nagy öröm számomra és mindenképpen örvendetes az, hogy párbeszéd kezdődik, és kötelességemnek tartom, hogy részt vegyek ezen, hiszen a kezdetek kezdetétől ezt szerettük volna, hogy ha szakmai párbeszéd történik a nyílt levében megfogalmazott gondolatok és problémák kapcsán” – fogalmazott Madarász Péter, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója.

A Nemzeti Pedagógus Kar az államosítással jött ugyan létre, de a Klebelsberg Központ működésével még a Kar elnöke is elégedetlen. „Utána fel fogjuk venni a kapcsolatot több olyan szervezettel, amelyek – úgy gondolom – nagyon sokat tudnak segíteni a Pedagógus Kar munkájában, hiszen ők is gyakorló pedagógusként vagy a kutatásokban részt vevő pedagógusokként érzékelik és tudják a problémák lényegét, és utána majd ezeket felhasználva tesszük meg – ha lehetőségünk lesz rá – a javaslatainkat és az észrevételeinket” – nyilatkozta Horváth Péter elnök.

A Miniszterelnökség vezetője a Köznevelési Kerekasztal megalakulása előtt megüzente a tanároknak, hogy marad az államosítás. „2002 után Magyarországon drámaian romlott – a pedagógusok munkája ellenére is – a diákok teljesítménye, és ezt egy rendkívül súlyos dolognak tekinthetjük az ország versenyképessége, jövője, kilátásai szempontjából. Nem lehet egy olyan oktatási rendszert folytatni, amely minden európai fölmérés szerint a leginkább szegregáló, és az emberek közti különbségeket erősítő oktatási rendszer volt, tehát a régi, bukott oktatási rendszer folytatásának nem látjuk a lehetőségét” – szögezte le Lázár János.

A kerekasztal alakuló ülésén a Pedagógusok Szakszervezete nem vesz részt. Az érdekképviselet azzal indokolta a döntést, hogy a sztrájkbizottság pénteken külön tárgyal az Emberi Erőforrások Minisztériumával.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!