2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

„Bohózat”, ami zajlik – Mészáros viheti az üzemet

2016. május 28., szombat 21:28, frissítve: vasárnap 13:02

A felcsúti polgármesteré lehet a pápai húsüzem. Lapinformációk szerint Mészáros Lőrincnek Orbán Viktor javasolta, hogy vegye gondjaiba az eladósodott és időközben felszámolás alá került feldolgozót, amelyet 4,5 milliárd forintért hirdettek meg. A beszállítók ugyanakkor még mindig várják, hogy kifizesse nekik a tartozásait a húsüzem. Az államilag többször is megsegített cég 2013 után ismét csődeljárást kezdeményezett maga ellen tavaly novemberben, azóta várnak a gazdálkodók a pénzükre.

„A 2013-as csőd óta zajló folyamatokat egy szóval tudnám jellemezni: bohózat” – mondta Orbán Imre, a Jobbik Veszprém megyei elnöke. Hiába segítette ki többször is az állam a pápai húsüzemet, újra csődbe ment.

A Nemzeti Agárgazdasági Kamara elnöke éppen két éve jelentette be, hogy megoldódnak a pápai húsgyár gondjai. Akkor az önkormányzat lett az új tulajdonos. Most új vevő jelentkezett, aki meg nem erősített információk szerint a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc lehet. Győrffy Balázs, az agrárkamara fideszes elnöke sem a lehetséges befektetőről, sem az ajánlatáról nem kívánt bővebben nyilatkozni. „Pillanatnyilag ott tartunk, hogy van egy hete a felszámolónak eldönteni, hogy az az egy ajánlat, amely érkezett a felszámolásban, elfogadható vagy nem. Amennyiben elfogadja, akkor van egy befektetőcsoport, amely bizonyos továbbműködési feltételeket vállalva vásárolná meg a cég egészét” – nyilatkozta Győrffy.

Új tulajdonosok helyett inkább a helyi sertéstartók tudnák megmenteni a vállalatot – mondja a Jobbik országgyűlési képviselője. Ezért határozati javaslatot nyújtottak be a parlamentben. „Szeretnénk, hogyha a környék sertéstartóinak a kezébe kerülne egy idő után. Most a csődöt az államnak kell állnia, hiszen önkormányzati tulajdonú jelenleg a húsgyár. A 1,5 milliárd forint kifizetése után érdemes lenne a húsüzemet újraindítani, és meghatározott keretben három-négy éven belül átjuttatni a sertéstartók tulajdonába” – véli Magyar Zoltán.

A Jobbik szerint a pápai húsüzem csődje miatt olyan családi gazdálkodók is nehéz helyzetbe kerültek, akiket a kormány vidékfejlesztési programja szerint éppen kiemelten támogatni kellene.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!