2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Bődület, mi van itt”: nem győzik az inváziót

2017. május 30., kedd 03:22, frissítve: kedd 07:11

Csütörtöktől indul az országos szúnyogirtás. A permetezést a Tisza-tónál és a Szigetközben kezdik, ahol az elmúlt hetek esőzései óta elszaporodtak a vérszívók.

A Szigetközben fekvő, négyszáz lelkes Kisbodakon annyi a szúnyog, hogy a helyiek, ha nem muszáj, nem mennek ki a házból.

„Bődület, hogy mi van itt, bődület, se a kertbe, se az udvaron, se az utcán nem lehet meglenni, Régen is volt, mert kint laktunk a gátőrháznál, de hogy most mennyi van... temérdek sok” – panaszolta egy helybéli asszony.

„Egész nap jóformán az ember, ha nincs olyan sürgős munkája kinn az udvaron, hát bent van a lakásban, mert most nincs az, hogy esetleg egy kicsit kiülök, mert nem győzi az ember legyezni álladóan, a szúnyogokat csapkodni” – fogalmazott egy férfi.

A településen egy kupacban állnak a kajakok. A szúnyogok elriasztották a turistákat.

„Csapatépítő tréning lett volna a kisbodaki kempingben, innen kiindulva, bejárva a Duna ágrendszerét. Sajnos meghiúsult, nagyon röviden felismerték a turisták, hogy itt bizony nem érdemes tartózkodni, elhagyták Kisbodakot, hazamentek. Van egy pár, akikről mesélt nekem a kemping vezetője: lejöttek, beültek a kenuba, 15 perc múlva visszatértek a vízről, összecsomagoltak és hazamentek. Nagyon komoly vonzata van anyagi szempontból is ennek az inváziónak” – fogalmazott Timár Gábor polgármester.

A szúnyogok úgy elszaporodtak, hogy hetente többször kellene irtani. Egy-egy alkalom 600 000 forintba kerül, amire nincs pénze az önkormányzatnak. A katasztrófavédelem közben bejelentette, hogy június 1-jével kezdi irtani az országban a szúnyogokat, a repülők a Szigetközben és a Tisza-tó környékén emelkednek először a levegőbe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!