2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Sajtóklub 14:00

Belföld

Bocskor Andrea: Boldogulni a szülőföldön lehet

Óvatos bizakodással tekint Volodimir Zelenszkij elnökségére Bocskor Andrea, a beregszászi születésű fideszes európai parlamenti képviselő, és egyértelmű sikernek tekinti, hogy a Velencei Bizottság minap közzétett értékelésében az Európa Tanács égisze alatt működő jogásztestület felszólította Kijevet: helyezze hatályon kívül a kisebbségek nyelvhasználatáról szóló jogszabály bizonyos rendelkezéseit.

  • Bocskor Andrea: Boldogulni a szülőföldön lehet

Bocskor Andrea a Magyar Nemzet pénteki számában elmondta: míg tavasszal nagy reményeket fűztek a helyzet gyors javulásához, mára csupán óvatos bizakodással tekintenek a politikai váltásra, hiszen egyelőre nem látják azokat a pozitív a változásokat, amelyeket vártak az új ukrán vezetéstől. Zelenszkij fél éve vette át a vezetést a kifejezetten magyarellenes politikát folytatott Petro Porosenkótól.

Kiemelte: noha Zelenszkij azt ígérte, felül fogja vizsgálni a kisebbségek addigi nyelvhasználati jogát felszámoló jogszabályt, az júniusban mégis hatályba lépett, és azzal fenyegetnek, hogy soha többé nem lesznek magyar tannyelvű iskolák.

A képviselő egyértelmű sikernek tekinti, hogy egy ilyen tekintélyes testület, mint a Velencei Bizottság végre a kárpátaljai magyarok oldalára állt, de úgy véli, ez még nem jelenti a csata végét, mert akkor könyvelhetik el a sikert, ha az ukránok már végrehajtották az ajánlásokat.

A lapnak adott interjúban jelezte, durva provokáció volt, hogy Zelenszkij elnök által júliusban kinevezett új kárpátaljai kormányzó, Ihor Bondarenko kijelentette: Kárpátalján nem magyarok élnek, hanem magyar származású ukránok.

Bocskor Andrea kitért a jövő ősszel esedékes ukrajnai önkormányzati választásokra is. Hangsúlyozta: fontos, hogy Kárpátalján működőképes magyar településtársulások vagy kistérségek jöjjenek létre a választásokig, ha azt akarják, hogy helyi szinten megmaradjon vagy erősödjön a magyar érdekképviselet. Hozzátette, hogy Kárpátalja-szerte legalább tíz kistérségben számítanak magyar érdekképviseletre, ezek elnyerése jelenti most a fő feladatot.

 

 

MTI, Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!