2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Blokád alatt a Bajcsy-Zsilinszky út

,

2016. január 18., hétfő 19:14, frissítve: szerda 10:17

Nem tágítanak az interneten rendelhető konkurencia ellen tiltakozó fővárosi taxisok, akik várják vidéki kollégáik csatlakozását is. Azt mondják, hogy addig folytatják a demonstrációt, amíg a mobilszolgáltatók nem törlik az Uber nevű fuvarközvetítő céget az alkalmazások közül. Egyikük azt mondta, hogy az Uber miatt a fuvarjai felét elveszítette.

Vasárnap éjfél után kezdtek gyülekezni a taxisok Budapest belvárosában, a Bajcsy-Zsilinszky és az Andrássy út kereszteződésében. Hétfő reggel 100-120 autó akadályozta a közlekedést, egy-egy sávot hagytak csak szabadon. A sofőrök az Uber nevű fuvarszervező betiltását követelik. Az internetes szolgáltatás okostelefonnal is használható és jóval olcsóbb a taxinál.

„Az a problémánk, hogy nagyjából egy-másfél éve megjelent az Uber nevű konkurens fuvarszervező, nem is tudom, minek mondható cég egész Európában. Hallottuk a híreket külföldről, hogy minden országban a taxisok fellázadtak – nyilván Európában még drágábbak az engedélyek –, és itt is hasonló van. A fővároshoz többször beadtunk petíciókat, hogy segítsenek, de nem volt változás. Mostanra az Uber felerősödött annyira, hogy a fuvaromnak az ötven százalékát elvitte” – fogalmazott Pusztai László taxisofőr vállalkozó.

Délelőtt a taxisok felkeresték a főpolgármestert, a Városháza előtt emlékeztetőül bejátszották Tarlós István tavaly márciusi üzenetét: „Jó estét, Tarlós István vagyok! Uber-ügyben támogatom magukat. Fel a fejjel, viszlát!”

A főpolgármester személyesen fogadta őket, de csalódottan távoztak tőle.

– Fognak még más utakat is zárni?
– Szinte biztos.
– Mondott valamit a Tarlós úr ezenkívül?
– Elvi támogatásáról biztosított minket.

A főpolgármester közleményt adott ki, amelyben az áll, hogy a fővárosnak nincs lehetősége az Uber betiltására. A szolgáltatást ugyanis nem a főváros, hanem kormányzati rendelet szabályozza. Tavaly augusztus óta az Uber-sofőröktől is megkövetelik a speciális jogosítványt és a kocsi levizsgáztatását személyszállításra.

A taxisok maguk is belátták, hogy a rendelet betartásának ellenőrzése nem a főpolgármester feladata. Ezért továbbálltak, több minisztériumot is felkerestek. „A NAV-nak lenne elsősorban, mert itt egy adóelkerülésről van szó és a NAV-nak lenne elsődleges feladata az, hogy ezt ellenőrizze és megfelelő módon büntesse vagy szankcionálja” – mondta az egyik taxis.

A közlekedési államtitkárt hiába kérdeztük a taxisok tiltakozásáról. A kormány álláspontját a kancelláriaminisztertől sem tudta meg a sajtó. „Szerdán a kormányülés természetesen meg fogja tárgyalni a taxisok felvetéseit. Mindenkivel konzultálunk” – mondta Lázár János.

Az Uber szerint olyan szabályozásra lenne szükség, amely halad a korral. A tavaly kihirdetett taxirendelet szerint 2018-tól csak hivatásos taxisok lehetnek Uber-sofőrök, míg ma hétköznapi emberek is uberezhetnek.

Csak a buszt engedik tovább

A taxisok korábban a teljes Bajcsy-Zsilinszky utat lezárták. Rendőrségi felszólításra a buszok már járhatnak a taxis blokád alá vont belvárosban. Úgy tudjuk, fél héttől már az autósok is használhatnak egy-egy sávot a Deák Ferenc tér környékén. Az esti órákra normalizálódhat a helyzet.

A személyautók forgalma is megindult 19 órakor a korábban lezárt részen. Egy sávon a buszok mellett, rendőri irányítással lassan, de haladnak az autók. A taxisok azt hangoztatják, hogy addig demonstrálnak, ameddig nem történik ügyükben érdemi előrelépés. Többször egyeztettek a demonstrálók és a rendőrök. Eredményeket várnak a szerdai kormányüléstől. Hivatalosan kedd reggel 8-ig demonstrálhatnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!