2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Blöffnek nevezte a látványterveket Fürjes

,

2017. február 24., péntek 20:24, frissítve: péntek 21:55

Blöff volt – mondta a Duna Aréna látványterveiről a budapesti olimpiai pályázat kormánybiztosa az ATV-ben. Fürjes Balázs pár órával később az állami távirati irodának úgy magyarázta nyilatkozatát, hogy a látványtervek és az elkészült épület végleges formája között mindig különbség van, és végül minden épület esetében a befejezett építkezés számít. A látványtervre pedig állítása szerint egy fillért sem kellett fizetni, mivel azt egy „munkavállaló készítette munkaköri feladata részeként”. A vizes vb fő helyszínét a miniszterelnök kötélbarátjának, Garancsi Istvánnak a cége építette, a beruházás összértéke 48 milliárd forint.

Impozáns, hullámra emlékeztető épület a Duna-parton – így nézett volna ki az új budapesti uszodakomplexum a 2013-ban nyilvánosságra hozott látványterv szerint, amely ma is megtalálható a Nemzeti Sportközpontok weboldalán.

A következő látványterv módosításait az úszószövetség korábbi elnöke magyarázta: „Akkor volt egy hullámos tetejű uszoda, most pedig ez a hullám nem a fedelet próbálja kiváltani, hanem ugye szemközt lesz, a Dunára tekint. Azt hiszem, ez sokkal tetszetősebb, úgy csak a helikopterekről lehetett volna élvezhető” – fogalmazott Gyárfás Tamás még 2014 elején.

A valóságban hullámnak már nyoma sincs – sem a levegőből, sem a földről.

Fürjes: Nehéz úgy vitatkozni, hogy ha nem tényszerű, amit mond. Nem készült terv.
Műsorvezető: Akkor amit ismert a közvélemény, az nem terv volt? Az mi volt?
Fürjes: Nem, az egy blöff volt. Az egy látványterv volt, amit villámgyorsan valakiknek varázsolni kellett.
Műsorvezető: Kinek kellett bemutatni?
Fürjes: Úszószövetség, akik foglalkoztak azzal, hogy világbajnokság legyen.

A Fürjes által blöffnek nevezett látványtervet mutatták be annak idején a Nemzetközi Úszószövetségnek is, amikor Mexikó visszalépése után Magyarország elnyerte a 2017-es vizes vb megrendezésének jogát.

A Duna Aréna ennek a fő helyszíne.

„Bruttó 48 milliárdba került a Dagály, ez nettó 38,3 milliárd forint. Ez a tervezett költségen belül van” – mondta a kancelláriaminiszter.

Az úszópalotát a miniszterelnök kötélbarátjának, Garancsi Istvánnak a cége építette.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!