2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Megáll a HÉV? - 26 településen állhat le a tömegközlekedés

2015. december 1., kedd 21:34, frissítve: péntek 12:20

Tarlós István nem meri megállítani a HÉV-eket és a buszokat Budapest közigazgatási határánál Gödöllő polgármestere szerint. Az egyik baloldali kis párt a jövő évi költségvetés módosításával adná vissza a BKV-nak azt a hatmilliárd forintot, amelyet a kormány elvett a fővárosi tömegközlekedéstől.

A HÉV-ek a város határáig fognak járni, aztán az állam fizesse ki a többit az agglomerációnak… Ez volt a válasza másfél hete Tarlós Istvánnak arra, hogy a kormány megnyirbálná a BKV állami támogatását a következő években. A főpolgármester azt mondta: évi 12 milliárd forint veszteséget jelent, hogy buszok és HÉV-ek járnak ki a főváros környéki településekre. „A szentendrei HÉV Békásmegyerig, de ugyanez a helyzet a többi három HÉV-nél is, és hasonló lépés várható ebben az esetben az autóbuszok vonatkozásában is” – mondta a főpolgármester.

26 településen állhat le év elején a tömegközlekedés, ha Tarlós István és a kormány nem állapodik meg egymással. A HÉV nem megy majd el Ráckevéig, ahogy a busz sem Budakeszire vagy Solymárra.

Négy-négy és félszeresre drágulnának az agglomerációs jegyek, bérletek, ha a 12 milliárdos veszteséget a főváros a környékbeli településekre hárítaná. Erről a miniszterelnök szeptember óta tud, akkor írt Orbán Viktornak levelet Tarlós István a BKV hosszú távú finanszírozásáról. Gödöllő polgármestere nem tart attól, hogy Tarlós István megállítja a BKV járatait Budapest határánál. „Biztos vagyok benne, hogy ez nem fog megtörténni, és az emberek biztonsággal fognak tudni Budapestre bejárni. Azt is tegyük hozzá, hogy az agglomerációból 400 ezer ember jár naponta HÉV-vel Budapestre. Ez a 400 ezer ember Budapesten dolgozik és a fővárosnak termeli a munkáján keresztül az iparűzésiadó-bevételét” – fogalmazott Gémesi György polgármester.

A kancelláriaminiszter múlt heti sajtótájékoztatóján nyugalomra intette Tarlós Istvánt. „Tarlós főpolgármester úr aggodalma a főváros működése okán nyilván tiszteletben tartandó, hiszen ő vezeti a várost, de a kormány 2010 óta, Orbán Viktor miniszterelnök személyesen 2010 óta minden bajban segített a fővárosnak „A főváros nyugodtan számíthat és biztosan számíthat Orbán Viktor és a kormány segítségére” – hangsúlyozta Lázár János.

Az egyik baloldali kis párt, az Együtt a nemzetközi gyakorlatot vezetné be a BKV finanszírozásában. „Nem a kormánynak kellene finanszírozni a fővárosi tömegközlekedést, hanem egy részét bele kellene tenni, ami mindenhol a világon úgy működik, hogy a fenntartásának az egyharmadát az utasok állják, egyharmadát az önkormányzat, egyharmadát a kormány” – nyilatkozta Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője.

A BKV idén 165 milliárd forintból működik, az egyharmados arány azt jelentené, hogy a kormánynak 24 milliárd forint helyett 55 milliárd forintot kellene adnia Budapest tömegközlekedésére a költségvetésből.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!