2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Rektor: Biztosan marad Budapesten a CEU

,

2017. május 30., kedd 12:24, frissítve: kedd 17:18

Mario Vargas Llosa perui író és Joachim Gauck volt német köztársasági elnök is Budapestre utazik, hogy kiálljon a CEU mellett. A Közép-európai Egyetem kitart Budapesten, de ha nem változik a felsőoktatási törvény, akkor jövőre már nem vehetnek fel új hallgatókat.

Két hónapja tart a kötélhúzás a kormány és a Közép-európai Egyetem között a CEU-ra szabott felsőoktatásitörvény-módosítás miatt. A jogszabályt az Alkotmánybíróság és a Velencei Bizottság is vizsgálja, az Európai Bizottság pedig kötelezettségszegési eljárás indítását fontolgatja. A Soros György által alapított egyetem kitart Budapest mellett. Amíg lehet, és azt ígérik, nem várnak ölbe tett kézzel.

„Szeretnénk tudatni, hogy a Közép-európai Egyetem a 2017–2018-as tanévben minden tevékenységét Budapesten fogja végezni nincsen semmi abban a törvényben, amely megtiltaná számunkra, hogy ezt megtegyük. Ugyanakkor tudjuk, hogy ez a jogszabály nem teszi lehetővé számunkra, hogy a 2018–2019-es tanévre diákokat vegyünk fel. Ez azt jelenti, hogy továbbra is fenyegeti a tanszabadságunkat ez a támadás. Ez rendkívül komoly fenyegetés, mert nem tudunk úgy tanítani, hogy nem vehetünk fel új diákokat” – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.

A magyar kormány megbízott képviselője a múlt héten Andrew Cuomo New York-i kormányzó hivatalával telefonon beszélt, a CEU-val azonban nem hajlandó egyeztetni.

„A másik térfélen pattog a labda. Arra várunk, hogy a magyar kormány konstruktív tárgyalásokat folytasson New York állammal. Nekünk ezekre a tárgyalásokra nincs befolyásunk. Igazából csak reménykedünk, hogy ezek valódi tárgyalások, és nem látszatbeszélgetések. Amennyiben minket megkeresne bármelyik fél, akár New York, akár a magyar kormány, akkor természetesen információval vagy más módon segítjük a tárgyalásokat, de azok kimenetele nem rajtunk múlik” – mondta Enyedi Zsolt, a CEU magyar ügyekért felelős rektorhelyettese.

Az egyetemen június 22-én nemzetközi konferenciát rendeznek az oktatásszabadságról, neves külföldi vendégek részvételével. Mario Vargas Llosa perui író is Budapestre utazik, hogy kiálljon a CEU mellett. Joachim Gauck volt német köztársasági elnök pedig egy nappal később az intézmény diplomaosztóján vesz részt, ahol az Open Society, azaz a Nyitott Társadalom Díjat is átveszi.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!