2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Moziklip 13:00

Bizalmas tanácsadók hagyták faképnél Mayt

,

2017. június 10., szombat 18:59, frissítve: szombat 19:09

A Konzervatív Párt tagjainak többsége megszabadulna Theresa Maytől, aki meggyengítette a torykat az előre hozott választással.

A hátsó kijáraton surrant ki a miniszterelnöki hivatalból Theresa May, hogy megússza az újságírók kellemetlen kérdéseit. A konzervatívok választási győzelme vereséggel ér fel. Az alsóházban elveszítették többségüket, Theresa May kisebbségi kormányt alakít, amelyet kívülről támogat egy radikális jobboldali kis párt, az észak-írországi Demokratikus Unionista Párt.

„Ami fontos a brexittárgylásokkal kapcsolatban, hogy tíz napon belül megkezdődnek. […] Ezért gondolom, hogy kritikus időket élünk, és fontos, hogy a nemzeti érdekeknek megfelelő kormány alakuljon. A miénk az egyetlen párt, amely képes kabinetet alakítani, és meg is tesszük” – mondta a kormányfő. May elnézést kért azoktól a volt konzervatív képviselőktől, akik az előre hozott választáson kiestek a parlamentből.

Theresa May két politikai főtanácsadója nem a surranópályát választotta: Nick Timothy és Fiona Hill benyújtotta lemondását. Meglepte őket a baloldal váratlan megerősödése.

A belügyminiszter belefutott ugyan a sajtóba, de érdemi választ nem tudtak belőle kicsikarni az újságírók.

Arról egyelőre nincs szó, hogy a konzervatívok koalícióra lépnek a melegházasságot és az abortuszt is elutasító észak-írországi párttal.

„Kihívást jelentő időket élünk, az Egyesült Királyságot és az életmódunkat a szélsőségesek fenyegetik. Az unós kilépési tárgyalások mindjárt megkezdődnek, és a Westminsterben bizonytalan napok elé nézünk. A miniszterelnök beszélt velem, és további megbeszélések lesznek a konzervatívokkal annak feltárása érdekében, hogy miként lehetne stabilitást teremteni az országban e nagy kihívásokkal teli időszakban” – mondta Arlene Foster, a Demokratikus Unionista Párt elnöke.

A Konzervatív Párthoz közel álló egyik portál felmérése szerint a párttagok csaknem hatvan százaléka azt szeretné, ha Theresa May lemondana. Az előre hozott választás ugyanis a miniszterelnök-pártelnök ötlete volt, aki azt remélte, hogy a toryk megerősödve jönnek ki belőle.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!