2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Bitay nem a Gresham-palotában konspirálna

2016. május 3., kedd 20:10, frissítve: szerda 06:56

Feljelentője személyesen hallgatta meg a földügyi államtitkár magyarázatát, a Gresham-palotában Mészáros Lőrinccel elfogyasztott kávéról. Bitay Márton azt is hangoztatta, hogy a felcsúti milliárdos által bérelt állami területeket is eladják, csak az árverések időpontja változott – ezek azok a földek, amelyek licitjét éppen a találkozó után vonta vissza a földalapkezelő. A politikus, sajtótájékoztatója végén Sallai R. Benedeket is meghívta egy feketére.

A Gresham-szálló előtt tartott sajtótájékoztatóján megivott egy csésze kávét Magyar Zoltán. „Én úgy gondolom, hogy egy demokráciában eleve aggályos, ha az állami földek eladásáért felelős államtitkár békésen kávézgat azzal az emberrel, aki ennek az egész nagy állami mutyinak a legnagyobb nyertese. A Jobbik ezúton is felszólítja őket, hogy hagyjanak fel az állami földek eladásával, egyébként egy Jobbik-kormány felül fogja ezeket vizsgálni, és visszaszerezzük a magyar emberek tulajdonát” – fogalmazott a képviselő.

Közben továbbra is tagadja a földügyi államtitkár, hogy földlicitekről egyeztetett volna Mészáros Lőrinccel. „Ha én valakivel egy konspiratív megbeszélést szeretnék folytatni, tiszteljenek meg annyival, hogy kinézik belőlem, nem a Gresham-palotába fogok vele leülni” – fogalmazott.

Bitay Márton azt hangoztatja: a felcsúti milliárdos által bérelt állami területeket is elárverezik, de egy jogvita miatt a licitet május 19. helyett 30-ára írják ki. A politikus egyébként elégedett a földeladásokkal. „A birtoktesteknek az elsöprő többsége 100 hektár alatti, amit értékesítettünk, és például ebben a két fordulóban – a tavaszi és az őszi fordulóban – a vásárlóknak a 90 százaléka olyan, aki egy birtoktestet vásárolt” – fejtette ki.

Az államtitkár sajtótájékoztatóján megjelent Sallai R. Benedek is, aki éppen a Gresham-palotában elfogyasztott feketekávé miatt tett ellene feljelentést hivatali visszaélés gyanújával. Bitay Márton vele is megivott volna egy kávét.

Sallai R. Benedek: Nem minden nap szoktak lehazugozni. Kíváncsi voltam arra, hogy mit mond el. Lent a ház előtt, később rendelkezésére állok az itt lévő médiának. Csak miután én nem szeretném, hogy ne tudjon rá reagálni, ha szeretné, akkor itt is elmondom, de nem szeretnék udvariatlan lenni.
Bitay Márton Örs: Rendben, tiszteljük meg egymást, mondja meg a ház előtt, hogyha nem ért egyet valamivel.
Sallai: Rendben, akkor ott állok rendelkezésére bárkinek. Csak nem akartam a háta mögött beszélni.
Bitay: Már hozzá vagyok ehhez szokva. Köszönöm szépen, viszontlátásra! Képviselő úr, egy kávét azért megiszunk?
Sallai: Hát, legközelebbre hagyjuk!
Bitay: Legközelebb?
Sallai: Igen, mikor már nem lesz államtitkár.
Bitay: Hát, arra még érdemes egy kicsit várni!

Az LMP-s képviselő egyébként úgy véli, az államtitkár trükközik a statisztikákkal. „Minden további nélkül akármennyi bérlettel rendelkezhet valaki, és találunk ugye szintén az eredményes licitálók között jó néhány olyan embert, aki valóban nem vett 300 hektárt, ennek ellenére otthon a jelenlegi művelésben már több ezer hektáros birtoka van” – fejtette ki. Sallai R. Benedek hozzátette: az eladott földterületek csaknem kétharmada olyanokhoz került, akiknek legalább a harmada korábban nem foglalkozott földműveléssel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!