2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

Bíróság előtt az IÁ-hoz tartó két magyar fiatal

2017. szeptember 13., szerda 16:28, frissítve: szerda 17:14

Bíróság elé állt az a két magyar férfi, aki az Iszlám Államhoz akart csatlakozni. Az elsőrendű vádlott végül Törökországig jutott, őt onnan fordították vissza. A másodrendű vádlott útlevél nélkül végül nem indult útnak, viszont az interneten terrorcselekmény elkövetésével fenyegetőzött, így ezért is felelnie kell.

A Gyakorikérdések.hu nevű internetes oldalon ismerkedett meg F. Viktor és Sz. Dávid. Mindkettőjüket érdekelte, hogyan lehet az Iszlám Államhoz csatlakozni. Sz. Dávidnak nem volt útlevele és pénze, ezért nem ment, F. Viktor viszont végül repülőre ült, miután egy ismeretlen külföldi azzal kecsegtette, hogy segít eljutni a terrorszervezethez – idézett vallomásából a bíró.

„Azt mondta, hogy tud nekem állás kint, pénzt ajánl nekem, hogy ha segítek kint, azaz Szíriában védeni egy várost. Konkrétan nem mondta, hogy ez mit jelent. Védelmi feladatot. Így jellemezte. Ez 2014 november–decemberében volt” – ismertette Sárközi Ilona tanácsvezető bíró.

A török rendőrök a szír határtól nem messze letartóztatták és börtönbe zárták, végül hazatoloncolták. Ügyvédje szerint azóta megbánta tettét. „Labilis személyiség volt az elkövetés idején, és nem acélosodott meg a börtönhónapok alatt sem, éppen ezt használta ki az a derék propaganda, amit az Iszlám Állam folytat” – jegyezte meg a tárgyaláson Pintér András ügyvéd.

A másik vádlott nem indult útnak, de közösségi oldalakon, például Vona Gábor Facebook-oldalán terrorcselekményekkel fenyegetett. „»Hamarosan bekövetkezik a katasztrófa. Szerezni fogok egy kamiont magamnak, aztán futhatnak a hülye emberek.« A következő: »Aki csak csatlakozni akar az Iszlám Államhoz, az írjon privátban.« Aztán: »Én vagyok a legnagyobb Magyarországon. Hamarosan megismeritek a nevem«” – idézte Gál Szilvia ügyész.

A két vádlottat tetteiért öttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti a bíróság. A következő tárgyalást novemberben tartják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!