2017. október 18.,
szerda, Lukács napja

21°

Mindenkit lefizettek: bíróság előtt az APEH-es bűnbanda

2012. augusztus 16., csütörtök 13:51

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség a székesfehérvári adóhivatal korábbi ellenőreivel szemben. A bűnszervezetben, élükön egy volt köztisztviselővel a vesztegetők nyolcvanezertől ötmillió forintig terjedő összeget ígértek vagy adtak. A nyomozati anyag több tízezer oldal.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság még 2010 júniusában csapott le az adóhivatal több munkatársára, köztük egy osztályvezetőre, mert a gyanú szerint bűnszervezetet működtettek. A vádirat szerint a helyi vállalkozók lefizették az ellenőröket, hogy ne induljon vizsgálat, vagy egy végrehajtásban ne zároljanak számlákat és ingóságokat. A vád szerint az adóellenőrök kenőpénz fejében a helyi cégek kérésére más vállalkozásoknál tartottak ellenőrzést.

Csütörtökön a Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF) 66 személlyel szemben vádat emelt a székesfehérvári törvényszék előtt a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon indult, majd 2011 áprilisától a Központi Nyomozó Főügyészségen, a korrupció elleni ügyek osztályán folytatott azon ügyben, amelyben Székesfehérváron a volt adóhatósági tisztviselők részvételével egy bűnszervezet arra szakosodott, hogy különböző adóhatósági eljárásokat befolyásoljon anyagi ellenszolgáltatások fejében – mondta el a Hír Televíziónak Fazekas Géza, a KNyF szóvivője.

Hozzátette: 35 cég és 10 magánszemély adóügyével kapcsolatban történt meg a vádemelés, és ezen ügyek kapcsán a magyar államot 150 millió forintot is meghaladó bevételkiesés érte. Összesítve mintegy 10,9 millió forint vesztegetési pénzt fizettek ki a bűnszervezet tagjainak. A vád 110 oldalon foglalja össze mindazt, amit több 10 ezer oldalban a nyomozati iratok tartalmaznak – számolt be Fazekas.

A szóvivő korábban a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy az események egy jól működő, kilencfős bűnszervezethez kapcsolhatók, melyet az adatok szerint N. Lajos vezetett, aki a kilencvenes évek közepéig társadalombiztosítási köztisztviselőként dolgozott.  A vesztegetők a jogsértő kérések teljesítéséért nyolcvanezertől ötmillió forintig terjedő összeget ígértek vagy adtak. A kenőpénzeket rendszerint vagy N. Lajos, vagy adóhivatali összekötője osztotta szét a kérés elintézésében részt vevő hatósági dolgozók között – közölte Fazekas Géza.

Forrás: Hír TV