2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Bezárt CBA-boltok: „Miért kell háborgatni ezt a kib…szott falunépet?”

2016. szeptember 25., vasárnap 12:33, frissítve: hétfő 16:52

A kilátástalanság szélére sodródtak azok az északkelet-magyarországi falvak, ahol az elmúlt hetekben bezárt az egyetlen bolt, a CBA. Összesen 81 üzletre került lakat, ezeket a Palóc Nagykereskedelmi Kft. üzemeltette. A Fidesz-közeli cégnek az elmúlt évek jogszabályi változásai nem tettek jót: mivel a CBA északkeleti régiós központja zsinórban harmadik éve veszteséges, január elseje után már nem árulhat élelmiszert. A helyiek ellátás, a csaknem 1300 dolgozó pedig fizetés nélkül maradt.

„Jöjjön ide Orbán Viktor, és intézkedjen! Itt is emberek élnek, Karancslapujtőn.” Dühösek, idegesek az emberek az északkelet-magyarországi településen. Karancslapujtő egyike azoknak a falvaknak, ahol bezárták az egyetlen boltot, a CBA-t. A környéken 81 olyan CBA-ra került lakat, amelyet a Palóc Nagykereskedelmi Kft. üzemeltet.

„Hihetetlen, amit csinál az állam. Azt mondják, hogy így csinálnak a faluval, úgy csinálnak a faluval, már nem is tudok mondani a faluban egy üzemelő boltot. Hát miért kell itt háborgatni ezt a kib…szott falunépet?” – háborgott egy helyi lakos.

A nógrádiak a kormánytól várnak segítséget. Bár a plázastop, az adózási változások, a vasárnapi boltzár állítólag mind-mind a kisboltok érdekében születtek, a megye legnagyobb foglalkoztatója 25 évnyi sikeres működés után mégis csődöt jelentett. A CBA keleti bástyájának számító vállalkozásnak tavaly már csaknem kétmilliárd forint volt a vesztesége.

„Egyeztettünk Lázár elnök úrral, személyesen beszéltem vele, már tudott a helyzetről. Elmondása alapján ők jelezték a cégnek, hogy kérnek egy tervet, amely kilábalást mutat a jelenlegi helyzetből. Valószínűsíthetem, hogy nem jutottak el a megállapodásig, hiszen ha felbontották a franchise szerződést, annak oka volt” – mondta Demeter László, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének megyetitkára.

Az elmúlt évek jogszabályi változásai nem tettek jót a Fidesz-közeli cégnek. Mivel a CBA északkeleti régiós központja zsinórban harmadik éve veszteséges, január elseje után már nem árulhat élelmiszert. Nem tudta fizetni a beszállítóit, a polcokról az áruk is eltűntek, a csaknem 1300 dolgozó pedig augusztusban már nem kapott fizetést.

„Az augusztusi hónapra semmiféle járulék nincs utánunk fizetve, elment a lecsóba ez az egy hónap plusz a 45 nap. Már mindjárt ott tartunk, hogy a következő hónapnak is vége van, tehát most ezek után adjuk ki úgy a lányoknak a szabadságot időarányosan – mit nevezünk időarányosnak, amikor december 31-ig azt se tudjuk, másnap mi lesz. Most én kiadom a lányoknak a szabadságot, utána időarányosan visszaperli a cég, hogy jogtalanul mentél el fizetett szabadságra” – magyarázta egy dolgozó.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt ígérte: figyelemmel kíséri a Palóc Nagyker háza táján folyó eseményeket, de egyelőre nem indít vizsgálatot.

„Mi is a sajtóból értesültünk az esetről, és a saját informális csatornáinkon keresztül ellenőrizzük az információkat. Nem tudunk még konkrét lépéseket tenni. Abban az esetben, ha szükséges lesz rá, természetesen a megfelelő intézkedéseket meg fogjuk hozni, a munkaügyi ellenőrzések tudomásom szerint szúrópróba-szerűen elindulnak annak megállapítására, hogy a sajtóban is megjelent hírek, amelyek a bérek kifizetésének elmaradását jelentik, megtörténtek-e, valósak-e vagy sem” – mondta Cseresnyés Péter munkaügyi államtitkár.

A határ menti Somoskőújfalu a Palóc Nagyker lejtmenetbe kerülése óta ellátási gondokkal küzd. A legtöbben kénytelenek buszra szállni, és a nyolc kilométerre lévő Salgótarjánig menni húsért és kenyérért.

– Azt mondták, hogy lesz Spar-bolt helyette, de már hónapok óta így van. Egyszerűen nem bírunk bevásárolni normálisan, ami kis üzletek itt van, ott valami van, de hát az semmi. Van hét gyermekem, és nem bírom őket normálisan etetni. Be kell járni Salgótarjánba vásárolni, mert itt egyszerűen nem lehet, nincs semmi.
– Mennyibe kerül a buszjegy?
– 700 forint most oda-vissza csak azért, hogy a családnak vásároljak.

A szakszervezet és az alkalmazottak egy része úgy tudja, hogy a Palóc Nagyker ki akar nyitni, azt azonban nem tudják, mikor kapnak fizetést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!