2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Bevándorlókat ítéltek el Szegeden

2017. március 13., hétfő 19:06, frissítve: hétfő 19:58

Fogolyzendülés bűntette miatt ítélte el azokat az illegális bevándorlókat a Szegedi Törvényszék, akik másfél évvel ezelőtt a Nagyfai Idegenrendészeti Őrzött Szálláshelyen éhségsztrájkba kezdtek. Az ügyben érintett tíz fogvatartott felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A vádlottak valamennyien határsértők. A nagyfai börtönben tartották őket idegenrendészeti őrizetben, amikor 2015 októberében elbarikádozták magukat a zárkában, majd éhségsztrájkba kezdtek. Fogolyzendülésért állították őket a Szegedi Törvényszék elé.

„A 333-as zárka volt az, amely a kezdő eseménysort tartalmazta, amikor is a zárkazárás és zárkanyitás reggeli időpontja közötti időpontban, az ott elhelyezett vádlottak a vádirat szerint közösen, közös akarat elhatározásával, de pontosan meg nem határozható tevőlegességgel egy olyan nyílt, a büntetés-végrehajtási intézet rendjét súlyosan sértő magatartásba kezdtek, melynek során a lehegesztett emeletes ágyat föltépték, kettétörték, és azzal a zárt ajtót eltorlaszolták” – idézte fel Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség ügyésze.

A védelem megalapozatlannak minősítette a vádat.

„Az, hogy valaki éhségsztrájkol, még nem valósítja meg a fogolyzendülést, tehát nem szegül nyíltan ellen a büntetés-végrehajtás rendjével, a büntetés-végrehajtás, illetve fogvatartás rendjét súlyosan nem veszélyezteti” – mondta Tari-Szónoki Gabriella, ügyvéd.

Az elsőfokú bíróság mind a tíz vádlottat bűnösnek találta. A fogolyzendülés alapesetét a Btk. egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

„A korlátlan enyhítési lehetőségekre figyelemmel, a másod- és tizedrendű vádlottak kivételével, a törvényi minimummal azonos tartalmú szabadságvesztés büntetést szabott ki velük szemben, míg a másod- és tizedrendű vádlottakat, ezt alig meghaladó, egy év öt hónap tartamú szabadságvesztésre ítélte” – jelentette ki Seresné Bathó Nikoletta, a Szegedi Törvényszék tanácsvezető bírója.

A tíz vádlottból kilencet időközben szabadon engedtek a magyar hatóságok, így továbbálltak Európa más országaiba. Védőik közül többen enyhítésért fellebbeznek, így az ügy a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!