2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Betelt a pohár a magyar tejeseknél

,

2016. március 18., péntek 18:35, frissítve: péntek 18:48

Balatonfüreden és Nádudvaron is demonstráltak a tejtermelők a nagy importőrök ellen, akik olcsó külföldi termékekkel árasztják el a hazai piacot. Az egy éve veszteségesen termelő gazdák a nagykereskedők áfacsalásgyanús importja ellen is tiltakoztak.

Balatonfüreden az Ipoly szálló előtt gyűltek össze a tejtermelők. Nem véletlenül választották ezt a demonstráció helyszínéül, ugyanis ez a szálló és a másik luxushotel, az Anna Grand is ugyanazé a családé, mint a Food and Drinks, az egyik legnagyobb tejtermék importőr. A cég főként Szlovákiából hozza be kamionszámra a tejet. „Képzeljétek el, 50 forinttal alacsonyabb az ára, mihelyt átér a határon. Szóval én nem mondom, hogy a Food and Drinks áfát csal, csak azt mondom, hogy óriási károkat okoz nekem meg nektek, meg minden magyarországi tejtermelőnek, és azt is mondom, hogy matematikailag nem jön ki az, amit ő művel” – mondta Hegedűs Imre, a Bicskei MG Zrt. vezérigazgatója.

A békés demonstráción felszólaló termelők azt mondták, egyre több társuktól hallják, hogy felszámolják a tehenészetüket. „Ma 103 forintért állítunk elő egy kiló tejet, és 60-65 forintért akarják tőlünk átvenni, így is gyakorlatilag minimálisra csökkentettük a kiadásainkat, létszámleépítés volt, az egész költségeket minimálisra csökkentettük” – mondta Sándor Zsófia, tejtermelő.

A tejtermelők a külföldről behozott tejtermékek szigorúbb ellenőrzését, a lehetséges áfacsalások kivizsgálását, magasabb állami támogatást és magasabb felvásárlási árat követelnek. „Az ellen tiltakozunk, hogy ezt Magyarországon ma meg lehet tenni. Hogy dömpingáron elárasztják a piacot, ezzel ellehetetlenítik, hogy a magyar tejtermelők által termelt tejből készült termékek a magyar polcokra kerüljenek, és tulajdonképpen ez veszélyezteti a tevékenységünket, megszűnhetnek tehenészetek, megszűnhetnek munkahelyek” – mondta Szinyákovics Pál, a Tej Terméktanács elnökségi tagja.

Ha nem érnek el változást a termelők, tovább folytatják a demonstrációkat a kiskereskedelmi láncok és a tejfeldolgozók előtt is.

Közben a Földművelésügyi Minisztérium és a Tej Terméktanács 420 millió forintos programjával szeretnék rávenni a fogyasztókat arra, hogy minél több tejet vásároljanak. Bővebben >>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!