2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk 17:30

Beteg DK-s tiszteletdíját vonta meg a fideszes polgármester

,

2017. szeptember 30., szombat 11:13, frissítve: kedd 13:22

Orvosi adatokat kért ki róla, majd zárt ülésen vonatta meg egy DK-s önkormányzati képviselő tiszteletdíját Dunakeszi fideszes polgármestere. A kormánypárti önkormányzat vitatja az ellenzéki politikus orvosi igazolásának hitelességét. A DK viszont politikai hadjáratot sejt a háttérben, az érintett képviselő ugyanis korábban feljelentést is tett a bűncselekménygyanús ügyekben.

„Július 27-én képviselő úr a kezelése alatt állt, akkor megállapítható volt-e az a tény, hogy egészségi állapota kizárja, hogy részt vehessen-e az ülésen… Hát, én azt gondolom, hogy egy orvosi igazolás ezt jelenti, nem?” – az önkormányzat levelét olvassa a Jobbik helyi képviselője. Azt a levelet, amelyben Dunakeszi fideszes polgármestere az egyik ellenzéki képviselő, Radnóti Henrik egészségi állapotáról érdeklődik – közvetlenül a háziorvostól. A kérdésre választ is kaptak, zárt ülésen napirendre is tűzték. Mondván, az orvos levele bizonyítja, hogy az ellenzéki képviselő hamis igazolással próbálta elfogadtatni távollétét, ezért megvonják tőle a tiszteletdíjat és felfüggesztik a fizetését.

A Jobbik képviselője annyira felháborítónak találta a fideszes eljárást, hogy a zárt ülés szabályait felrúgva nyilvánosságra hozta a történetet egy internetes bejegyzésben.

„Itt ezek most nem olyan fontosak, mint az az elv, hogy egy képviselőnek, vagy akár bárki másnak akkor ezek után a személyes adatait, az orvosi adatait akkor ki lehet kérni, hogyha nekem nem tetszik, ha én polgármester vagyok, és nekem nem tetszik egy pecsétes orvosi igazolás? Tehát ez az elv szerintem sokkal fontosabb ebben az esetben, mint a zárt ülés, azon túl, hogy nem vagyok benne biztos, hogy a zárt ülésnek a törvényi kritériumai fennálltak, de pláne abban nem vagyok biztos, hogy a képviselő-testületnek van hatásköre egy orvosi igazolást elemezgetni” – mondta Varga Zoltán Péter.

Radnóti Henriknek egyébként párttársa szerint veleszületett mozgásszervi betegsége van, állapotától függően szorul orvosi kezelésre. Egyelőre ő nem is kíván nyilatkozni az ügyben.

Dióssi Csaba nyilvánvalóan egy politikai leszámolást folytat az én képviselőtársam ellen. Nem tudja azt megbocsájtani, hogy feljelentést tettünk arról, hogy 250 millió forintért vásárolt meg egy ártéri susnyást itt, Dunakeszin az önkormányzat. Teljesen nyilvánvaló, hogy emiatt folytat boszorkányüldözést a városban, nem riad meg attól, hogy más emberek méltóságába vagy személyes jogaiba tiporjon, emiatt mindenképpen jogi útra tereljük a dolgot” – nyilatkozta Rónai Sándor, a DK Pesti megyei képviselője.

A Hír TV által megkérdezett jogász szerint a helyhatóság ugyan rákérdezhet az orvosra, hogy megerősíti-e az igazolás hitelességét – személyes adatokat azonban nem kérhet ki és nem is kaphat. Az orvos válaszlevelét éppen ezért egyébként a jobbikos képviselő sem publikálta.

„Ezt a titkot nyilvánvalóan nem lehetett volna így kiadni, hiszen ez egy bűncselekményt is megvalósíthat akár, ami nyilván az orvosi titok, a magántitok sértése. A magántitok személyhez fűződő titok, kiadását csak különleges esetben lehet megtenni, tehát az ügyvédi titkot is csak akkor lehet kiadni, ha arra az adott fél felhatalmazást ad” – mondta el Fiedler Bálint.

Dunakeszi polgármestere, Dióssi Csaba nem vette fel a telefont. Az önkormányzat közleménye szerint kitartanak amellett, hogy az orvosi igazolás nem valós, és hozzáteszik – idézem – a vizsgálat majd fényt derít a visszaélésre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!