2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Betartották a szabályokat, kirúgták őket

2016. július 22., péntek 17:47, frissítve: szombat 15:33

A szakszervezet a dolgozók megfélemlítéséről, a MÁV gyanús tömeges megbetegedésről beszél. A vasúttársaság azután kezdeményezte a beteget jelentő kalauzok rendkívüli munkaalkalmassági vizsgálatát, hogy az érdekvédők tiltakozásra biztatták a jegyvizsgálókat két elbocsátott társuk érdekében. A kirúgott jegyvizsgálók biztonsági okokra hivatkozva nem indították el a szerelvényüket. Bár a szakszervezet szerint a dolgozók a szabályzat alapján cselekedtek, a MÁV azt látta nagyobb gondnak, hogy az utasoknak a kánikulában kellett egy másik vonatra átülniük.

„Nagyon megviselt, nem tudok aludni, öt kilót fogytam” – fogalmazott Németh Zsolt volt vasutas a Hír TV-nek. Július 8-a óta csak altatóval tud elaludni a MÁV egykori jegyvizsgálója. Éppen két hete rúgta ki a vasúttársaság. Egy hatkocsis járaton kellett volna felelnie az utasok biztonságos le- és felszállásáért, de mint mondta, ilyen hosszú szerelvényt nehéz átlátni, ezért a menetirányítóhoz fordult. „17 óra 58-kor jelentettem a havária-menetirányítónak, hogy túl hosszú a vonat, és ezért kértem, hogy adjon embert. Visszahívott 18.04-kor, és közölte velem, hogy nem tud embert adni, vigyem el így a vonatot. Mondtam, hogy így nem tudom vállalni. Azt javasoltam neki, hogy ha egy kocsit kivesznek a szerelvényből, akkor elviszem. Erre azt mondta, hogy nem tudja megtenni” – mesélte Németh Zsolt.

A MÁV szabályzatában az áll, ha öt kocsinál hosszabb a szerelvény, arra már két jegyvizsgáló kell, Németh Zsoltnak pedig egyedül kellett volna dolgoznia. A vonat végül nem indult el, a vasúttársaság pedig úgy értékelte, hogy sérült a cég jó hírneve, hiszen a kánikulában az utasokat le kellett szállítani és egy másik vonatra átirányítani.

A szakszervezet szerint a MÁV jogtalanul bocsátotta el a kalauzokat, hiszen ők csak betartották az utasításokat, éppen ezért a visszavételüket követelik. A többi jegyvizsgálót pedig arra kérték, hogy mondják fel a napi tizenhat órányi munkavégzésre vonatkozó megállapodásukat a társasággal, és akkor egy szolgálatban csak maximum napi tizenkét órára oszthatók be.

„Isten ments, hogy valakit arra biztassunk, hogy akkor és ott betegnek vallja magát, amikor nem az. Nem is értem, hogy ez miért fordul meg bárkinek a fejében” – nyilatkozta Bárány Balázs, a Vasutasok Demokratikus Szabad Szakszervezete Szolidaritás (VDSzSz Szolidaritás) érdekvédelmi alelnöke. A vasúttársaság gondolt erre az érdekvédők felhívása után, szerinte ugyanis összefüggés lehet az elbocsátott dolgozók és a jegyvizsgálók hirtelen tömeges megbetegedése között a Budapest-Nyugati telephelyen. „Tegnap jelent meg egy hírlevél, amelyben arról tájékoztatják a jegyvizsgálókat, hogy azok, akik a múlt hónapban betegállományba vonultak, azok tömegnek értékelendő szerintük. Nem tudom pontosan, hogy hány esetről van szó. Az ő esetükben a felépülésüket követően soron kívüli orvosi vizsgálatot rendelnek el” – tette hozzá az érdekvédelmi alelnök.

A szakszervezet szerint a MÁV megfélemlíti a vasutasokat. A társaság ugyanis nemcsak a dolgozók soron kívüli orvosi vizsgálatát kezdeményezi, hanem azt is megvizsgálná, hogy a jegyvizsgálót táppénzre kiíró háziorvosnak van-e köze valamelyik szakszervezethez.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!